Počela 22.Međunarodna kolonija Zlakusa (video)

ZLAKUSA-U selu Zlakusa kod Užica počela je 22. Međunarodna kolonija umetničke keramike na kojoj učestvuje 12 umetnika iz Meksika,Tunisa,Grčke,Hrvatske ,Egipta,Španije,Turske i Srbije ,koji će  do 18.avgusta  izrađivati umetničke predmete od gline na način kako se u Zlakusi radi preko 400 godina.

 

Kolonija je deo autorskog projekta akademske slikarke i keramičara Sofije Bunardžić ,koja je pre 22 godine došla na ideju da svetu predstavi jedinstven način izrade keramičkih predmeta od gline,koji se peku na otvorenoj vatri.

“Posebnost ove kolonije se ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog grnčarstva-lončarstva,jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane savremenih tendencija u umetničkoj keramici.Nije bilo lako i mnogo puta sam morala da objašnjavam zašto je taj spoj toliko bitan u službi umetnosti i obnavljanja starog zanata i zašto lonac nije samo lonac za kuvanje kupusa ,već ima mnogo dublje značenje.Posle 22 godine mogu da kažem da sam uspela,jer je na kolonijama do sada učestvovalo 330 umetnika iz 33 zemlje.Zahvaljujući njima keramika Zlakusa postala je poznata i u svetu”,kaže autorka projekta “Keramika Zlakusa” Sofija Bunardžić.

Učesnici ovogodišnje kolonije jedinstveni su da su u Zlakusu došli da bi naučili sve specifičnosti nove tehnike u umetničkoj keramici i da po prvi put u istoriji,kako ističu,izrađuju keramičke predmete u kominaciji sa metalom,bojama,staklom,terom sigilatom,oksidima.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić istakao je na otvaranju ovogodišnje kolonije da je Zlakusa posle više od dve decenije postala prepoznatljiva na turističkoj i ekonomskoj mapi,kao destinacija na kojoj se proizvodi umetnička keramika na tradicionalan način,ali naglasio da se još puno toga treba uraditi na unapređenju i promociji Zlakuse kao turističkog proizvoda.

„U narednom periodu grad mora raditi na tome kroz osnivanje Muzeja keramike u kome će biti izloženi radovi umetnika nastali na koloniji i na drugoj vrsti turističke promocije. Zlakuse.Ekonomski benefit za sada imaju samo grnčari-lončari ,kojih je pre 22 godine u Zlakusi bilo samo 5 ,a danas ih je 45 koji se bave ovim starim zanatom i imaju zaradu od prodaje grnčarije i lonaca“,kaže Nešić.

 

Kolonija traje do 18.avgusta,a 17.avgusta obaviće se prvo pečenje manjih umetničkih predmeta na otvorenoj vatri ,kako bi umetnici stekli potpuni utisak o procesu izrade predmeta od gline i poneli neki od predmeta za uspomenu na učešće na ovoj uglednoj koloniji.

Organizator kolonije je Udruženje “Keramika Zlakusa”,a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i grad Užice.

 

You may also like...