Počela 21.Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa (video)

ZLAKUSA-U selu Zlakusa kod Užica počela je 21. Međunarodna kolonija umetničke keramike na kojoj učestvuje 10 umetnika iz Amerike,Izraela,Rusije,Turske,Crne Gore i Srbije ,koji će  do 28.avgusta  izrađivati umetničke predmete od gline na način kako se u Zlakusi radi preko 400 godina.

 

zlakusa otvaranjeKolonija je deo autorskog projekta akademske slikarke i keramičara Sofije Bunardžić ,koja je pre 21 godinu došla na ideju da svetu predstavi jedinstven način izrade keramičkih predmeta od gline,koji se peku na otvorenoj vatri.

“Posebnost ove kolonije se ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog grnčarstva-lončarstva,jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane savremenih tendencija u umetničkoj keramici.Shvatila sam svo bogatstvo i kulturnu vrednost takvog načina izrade keramike.Sa druge strane bio bi neoprostiv greh dozvoliti da se taj stari tradicionalni zanat ugasi”,kaže autorka projekta “Keramika Zlakusa” Sofija Bunardžić.

Učesnici ovogodišnje kolonije jedinstveni su da su u Zlakusu došli da bi naučili sve specifičnosti nove tehnike u umetničkoj keramici i da po prvi put u istoriji,kako ističu,izrađuju keramičke predmete u kominaciji sa metalom,bojama,staklom,terom sigilatom,oksidima..

“Nikad se pre nisam srela sa ovom tehnikom i impresionirana sam onim što sam videla u Zlakusi.Ako naučim bar deo onoga što se ovde radi osećaću se veoma bogatom “,priča Rut Hazi iz Izraela.

Amerikanka Bruk Armstrong došla je na koloniju po preporuci svog profesora ,koji je bio učesnik prošlogodišnje kolonije.

“Čula sam puno toga o keramici Zlakusa i jedva čekam da savladam tu tehniku.Očekujem da za deset dana toliko toga uradim,koristeći samo ruke bez upotrebe alata”,kaže Bruk Armstrong.

Na ovogodišnjoj koloniji ima četri umetnika iz Srbije.

“Ja smatram da na ovakvim kolonijama bar polovina umetnika treba da bude iz zemlje domaćina.Na taj način se čuva tradicija ,zanat i znanje”,smatra Bojan Grujić.

Ovogodišnju koloniju svečano je otvorio član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević.

„Zahvaljujući koloniji Užice i Zlakusa su već 21 godinu na kulturnoj,umetničkoj i turističkoj mapi sveta.Impresivan je broj umetnika koji su prošli kroz koloniju,kao i dela koja su ovde stvorili radeći ih u,za njih potpuno novoj tehnici koja se temelji na tradicionalnom zanatu“,naglasio je Blagojević.

Kolonija traje do 28.avgusta,a 27.avgusta obaviće se prvo pečenje manjih umetničkih predmeta na otvorenoj vatri ,kako bi umetnici stekli potpuni utisak o procesu izrade predmeta od gline i poneli neki od predmeta za uspomenu na učešće na ovoj uglednoj koloniji.

Na dosadašnjim kolonijama u Zlakusi učestvovalo je  preko 300 umetnika iz 32 zemalje .

Organizator kolonije je Udruženje “Keramika Zlakusa”,a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i grad Užice.

 

 

 

 

You may also like...