Počela 20.Pršutijada u Mačkatu (VIDEO)

MAČKAT-U zlatiborskom selu Mačkat počela je 20.Sajam suvomesnatih proizvoda -Pršutijada,na kojoj je svoje tradicionalne proizvode od mesa izložilo 20 proizvođača.

U ovom zlatiborskom selu decenijama unazad generacije meštana proizvode suvomesnate proizvode u drvenim sušarama,ložeći vatru i dimeći meso .

Ovogodišnji pobednik u proizvodnji svinjske pršute Nikola Šopalović kaže da nema tajne u proizvodnji,već da je najbitnije dobro meso.

„Meso sa našeg podneblja treba dobro usoviti,da odstoji i onda nadimiti na laganoj vatri.To je recept za dobru pršutu „,naglašava Šopalović.

Upravo ta narodna  proizvodnja koja se održala decenijama u Mačkatu ,uspela je da prebrodi sve nedaće modernog vremena i nađe put do tržišta.

„Posle 20 godina nadam se da ćemo uspeti da zaštitimo geografsko poreklo i brendiramo pršutu ,kako bi mogli da izađemo i na tržište Evrope.Pojedini proizvođači prisutni su i na stranim tržištima,ali to su male količine.Organizovani i udruženi proizvođači uz pomoć opštine Čajetina mogu imati mnogo veći plasman .Opština će pomoći proizvođačima i u modernizaciji proizvodnje“,rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na otvaranju Pršutijade.

Nagrada za najbolju goveđu pršutu pripala je Mitru Mariću,za najbolju kobasicu Ružici Stojanović,Dragoljub Šopalović proizveo je najbolju slaninu,a Dušan Stojanović stelju.

Sajamske cene suvomesnatih proizvoda  su 1900 dinara za kilogram goveđe pršute,svinjske pršute i stelje po 1500 dinara ,kilogram kobasice je 900 a slanine 1000 dinara.

Pršutijada traje do 16.februara, a organizator 20.Pršutijade je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga Mačkat pod pokroviteljstvom  opštine Čajetina,TO Zlatibor,Sportskog centra Čajetina i Eko agrara .

You may also like...