Pobratimili se Užice i Harbin (VIDEO)

UŽICE – Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i gradonačelnik kineskog grada Harbina Sun Zhe potpisali su danas u Užicu Sporazum o bratimljenju, a u znak prijateljstva u naselju Pora je ozvaničena Harbinska ulica i otvoren Park prijateljstva.

„Ovo je prilika da dosta naučimo od naših prijatelja iz Kine, prilika da privrednici uspostave saradnju sa privrednicima iz Harbina, koji je sa 11 miliona stanovnika, jedan od deset najvećih gradova u Kini i politički, kulturni, ekonomski, telekomunikacioni i naučni centar Mandžurije. S druge strane, Užice je centar jedne od najvećih regija u Srbiji sa velikim potencijalima, ali i velikom potrebom za podrškom da bi te potencije razvili. Ja sam siguran da ćemo uz pomoć naših kineskih prijatelja uspeti da se razvijamo narednih godina i decenija“, rekao je Petković.

On je naveo da su već razgovarali o uspostavljanju saradnje u turizmu, odnosno stavljanje grada Užica na mapu kineskih turoperatora, jer je Harbin grad u kome milion stanovnika godišnje putuje u inostranstvo, kao i da im je ponuđena mogućnost obezbeđivanje lokacija po povoljnim uslovima za izgradnju turističkih objekata, investitorima lokacija buduće industrijske zone na Beloj Zemlji, a visokoškoslim institucijama lokacija u Krčagovu.

Užice i Harbin su povezani još od 2015. godine projektom „Jedan pojas, jedan put“ u okviru koga Kina ulaže u zemlje na trasi starog Puta svile kako bi trgovinski povezala ceo prostor od Baltika do Pacifika.

„Mi smo razvili već prijateljske i bratske odnose i siguran sam da ćemo se u budućnosti još više povezati. Sigurno je da ćemo u oblasti kulture, zdravstva i obrazovanja imati određene korake. Takođe, voleli bismo da proizvodi iz Užica dođu do Harbina. Nadam se da će naša dva grada sve više sarađivati, a da će se Užice kao grad sve više razvijati“, naveo je Sun Zhe.

Do bratimljena ova dva grada došlo je na inicijativu Linde Vong, predsednica Yi Hao grupe koja je pre tri godine donirala sredstva za izgradnju vrtića na Pori. Vrtić nosi ime po njoj i mališani u njoj uče kineski jezik.

„Toliko puta sam već bila ovde i vidim da se Užice menja. Ja sam ovom prilikom došla da obiđem i vrtić i da vidim šta su kako naši mali prijatelji žive i da li su malo naučili kineski. Volela bih i da Užičani dođu u Kinu i Harbin da vide kako se on razvija“, kazala je Vong.

Pored Harbina, Užice je do sada pobratimljeno sa Kurskom iz Rusije, Verijom iz Grčke, Ljutomerom iz Slovenije i Velesom iz Makedonije.

You may also like...