Plan energetske efikasnosti za opštinu Čajetina

ČAJETINA-Opština Čajetina jedan je od učesnika na projektu Alterenergy , koji se finansira od strane Evropske unije. Partneri na projektu su Ministarstvo rudarstva i energetike i Institut „Nikola Tesla“, kao i Agencija za energetsku efikasnost . Alterenergy kao strateški projekat pod nazivom „Energetska održivost za male Jadranske zajednice“, realizuje se u kooperaciji devet država. Ukupni budžet projekta je 12.499.600 eura.

 

 Među 60 opština sa manje od 20 000 stanovnika, opština Čajetina je sa opštinama Čoka, Bela Palanka i Bač,dobila Lokalni energetski plan .Ovaj Plan ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, a važi za period od 2015. do 2018. godine.Planirano je da se početkom naredne godine, na Skupštini usvoji godišnji Akcioni plan, kako bi se krenulo sa Programima energetske efikasnosti za svaku godinu,a na osnovu kojih će se raditi projekti.
Osnovni cilj Plana energetske efikasnosti opštine Čajetina je unapređenje energetske efikasnosti u potrošnji energije, kao i smanjenje troškova za nabavku energije i energenata ,dok je prirodna posledica energetskog unapređenja, smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.Podaci javnih preduzeća i nadležnih službi, koji su služili kao baza za izradu Plana energetske efikasnosti, pokazuju da je zastupljena svest o važnosti energetske efikasnosti, te da je većina objekata rekonstruisana,a zamenjeni su i sistemi za grajenje, naglasila je Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina.
Opština Čajetina već je posedovala Plan energetske efikasnosti, takođe na četiri godine, a izrada novog, svakako je prirodna posledica, posebno imajući u vidu da smo u vremenu kada se  radi na smanjenju korišćenja energije iz obnovljivih izvora i emisije štetnih gasova.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.