Petovekovni bor simbol Kamene gore (VIDEO)

KAMENA GORA – Bor za koji je procenjeno da je star više od pet vekova godinama unazad je zaštitni znak prijepoljskog sela Kamena gora. U ovom pograničnom području upravo u njegovoj atraktivnosti vide mogućeg pokretača turističke privrede ovog kraja.

Izuzev oštećene kore usled udara groma i dve polomljene grane zbog prošlogodišnjeg snega ovaj bor nije pretrepeo neka veća oštećenja. Njegovo prisustvo i trajanje na osamljenom mestu, na visini od 1400 metara, za meštane je misterija, što doprinosi njegovoj mistici i gledanju na njega kao na sveto mesto.

Foto: ZooMUE

„Postoji priča da su meštani koji su ovde živeli pre nas napravili zapis o tome zašto su se odselili iz ovog kraja i to svrdlom ugradili u ovaj bor. Pre nas su ovde živeli Popovići, Tomaševići i Todorovići, a svi su se odselili u užički i čačanski kraj, neki i u susednu Crnu Goru“, kaže Živko Kijanović iz ovog sela.

I pored svoje starosti ovo drvo ne samo da opstaje, već uspeva da živi u simbiozi sa jednim srodnikom, koji je u poređenju sa njim praktično omladinac.

„Na njemu ima smrča koja je stara više od 70 godina, a nema ni metar visine. Prosto, kada priđete ovom boru, osećate neku posebnu energiju koja zrači iz njega“, dodaje on,

S obzirom na to da je bor postao interesantan turistima, Beograđanin Jugoslav Kijanović, koji se vratio da provede penzionerske dane na svojoj dedovini, u tome vidi jedinu šansu za opstanak sela.

„Potencijal svakako postoji, al problem je u tome što je mesto malo zabito. Ova granica prema Crnoj Gori meandrira, a do susedne države ima manje od kilometra. Uslovi postoje, a ovo je siromašan kraj i verovatno ni nema druge opcije. Ostalo je malo ljudi, koji gaje nešto stoke i to je to“, kaže Jugoslav Kijanović.

Kijanovići Kamena Gora
Foto: ZooMUE

Upravo činjenica da je u ovom selu sve manje stanovnika u drugi plan stavlja neka druga važna pitanja po razvoj turizma, a to su nedostatak dobrog asfaltnog puta i manjak smeštajnih kapaciteta.

„Ovdašnji ljudi su nekako skeptični, pa imamo slučaj da je ovde jedan kafić napravila žena koja je došla iz Beograda. Mi smo imali neke svoje šanse pre oko 15 godina i nismo ih iskoristili, bilo je tu onih standardnih srpskih priča i zavisti među komšijama, tako da nam je sada jedina opcija da dođe neko sa novcem i da on preuzme sve u svoje ruke“, zaključuje Živko Kijanović.

U Kamenoj gori se nadaju da će drvo zahvaljujući kojem se čulo za ovo selo ući u proces zaštite od strane države i time osigurati svoj opstanak u narednim godinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.