Petković:Voda u Užicu higijenski ispravna (video)

 UŽICE-Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je za ZOOMUE  da Užičani poslednjih meseci piju higijenski ispravnu vodu i najavio  da će do kraja godine početi rekonstrukcija Fabrike vode u ovom gradu.

 “Na Institutu Jaroslav Černi završava se projektna dokumentacija za rekonstrukciju Fabrike vode u Užicu i uvođenje novog tehnološkog procesa prerade vode.To je uslov da se problem kvaliteta vode u Užicu trajno reši”,ističe Petković.

Gradonačelnik Užica naglašava da će sredstva za izgradnju novog objekta u Fabrici vode biti obezbeđena iz budžetske reserve i da bi izgradnja trebala da počne do kraja godine.

 

“Ovih dana intenzivno razmišljamo i o ukidanju vanredne situacija ,koja je u Užicu na snazi od 19.jula.Ulazimo u zimu i nema više bojazni od velikih padavina,koje bi mogle da prouzrokuju problem sa kvalitetom vode.Kada ćemo doneti tu odluku zavisi od administrativnih i tehničkih prednosti za realizaciju narednih aktivnosti”,kaže Petković za naš portal.

Problem sa pijaćom vodom u Užicu javio se krajem decembra prošle godine pojavom algi u akumulaciji Vrutci.Rešenje je pronađeno izgradnjom cevovoda do Sušičkih vrela,odakle se Užičani još uvek snabdevaju vodom za piće.

 

Dodatni problem javio se u julu kada su  se u vodi i sa Sušičkih vrela  pojavile nematode i alge,zbog čega je ponovo proglašena vanredna situacija.

Od 28.avgusta,posle niza mera sprovedenih na otklanjanju nedostataka na Fabrici vode i gradskoj mreži,Republička sanitarna inspekcija odobrila je korišćenje vode za piće sa gradskog vodovoda.

 

Po proceni stručnog tima ,kao trajno rešenje problema ,predložena je rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu,koja će prema prvim procenama koštati između 2 i 7 miliona evra,kao i sanacija akumulacije Vrutci.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.