Petković: Užice prevazišlo barijere (video)

UŽICE-Povodom obeležavanja 3. decembra  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gradonačelnik Tihomir Petković priredio je prijem za predstavnike 11 užičkih uduženja.

invalidi-prijem1Gradonačelnik  Petković  istakao je da  je  Užice  u velikom broju prevazišlo barijere vezane za osobe sa invaliditetom,kao i da spada u gradove koji najviše pomažu rad udruženja osoba sa invaliditetom.

„Kroz budžet ove godine grad je izdvojio 8 miliona dinara za rad svih 11  udruženja. Tim iznosom finansira se zakup prostora koja udruženja koriste,  plate zaposlenih ,a  pored toga izdvajaju se sredstva i  za projekte .Trenutno se radi na izradi lifta platforme u školi za slušno oštećenu decu Miodrag Matić i na Gradskoj plaži,kao i na izradi sušare u Biznis inkubator centru“,rekao je Petković istakavši veliko angažovanje samih osoba sa invaliditetom .

 

Čedomir Cicović zahvalio se gradskom rukovodstvu  ispred udruženja osoba sa invaliditetom grada Užica naglasivši da ovaj prijem jeste tradicionalan,ali ne i protokolaran.

„Ovaj prijem ima određenu ceremonijalnu vrednost, kada grad ukazuje čast i vrednost ovoj populaciji ljudi.Teme koje otvaramo i o kojima diskutujemo na ovim prijemima,tokom godine postaju životne.nama je vrlo važno što imamo partnera u gradskom rukovodstvu .Takođe i oni u nama imaju partnera u realizaciji sistemskih projekata na polju inkluzije“ – rekao je  Cicović

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

U  Srbiji  10 odsto  ukupnog stanovništva ili oko 800 hiljada ljudi   živi sa nekom vrstom invaliditeta. Njihov glavni problem je siromaštvo i nedovoljna uključenost u društveni život.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice i ove godine organizuje obeležavanje  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.
Najpre je za subotu 3. decembra od 11 časova predviđen  ,u partnerstvu sa školom „Miodrag V. Matić“, Predškolskom ustanovom, školom „Nada Matić“, Učiteljskim fakultetom, Muzičkom školom, Plesnom školom „Step Up“  ,performans u formi „Flash Mob-a“ posvećen ovom danu u kome će učešće uzeti preko 150 dece i mladih iz ovih ustanova. Cilj je da mladi ovim javnim događajem pošalju poruku ljubavi, prijateljstva i ravnopravnosti.
Nakon toga, Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice organizuje kolažni program u Gradskom kulturnom centru sa početkom u 18.30 časova.
 
Predviđena je projekcija kratkih dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom, koji gostuju u okviru Filmskog karavana festivala „Uhvati samnom ovaj dan“. Namera je da se ovom manifestacijom založimo za promenu svesti, protiv sažaljenja i da osobe sa invaliditetom, u tom smislu počnemo da doživljavamo kao proaktivne, ravnopravne članove društva.

You may also like...