Petković: Raskrinkana Stamatovićeva priča o lažnom poštenju

 

 

UŽICE-Gradonačelnik Užica Tihomir Petković nastavio je rat saopštenjima sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem.U poslednjem saopštenju  Petković ,između ostalog,postavlja Stamatoviću 10 pitanja vezanih za poslovanje ,koje je ,po Petkoviću,na štetu opštine Čajetina.

 

 

„Uveren sam da su svi shvatili da pričama o Nato bazama i o velikim svetskim temama pokušavate da izbegnete odgovore na pitanja koja ćemo Vam i ja i svi drugi postavljati sve dok se bavite politikom (pa i posle toga) :

1. Zašto ste kreirali urbanistički haos na Zlatiboru? Zašto ste odobriliprijateljima kriminalcima da podignu one silne spratove u centru koji su ruglo i sramota cele Zapadne Srbije?

2.Zašto ste neracionalno potrošili desetine miliona evra novca dobijenog od prodaje narodne zemlje koju su Vamvaši predhodnici ostavili u nasleđe? Zašto ste dobar deo tog novca svih Zlatiboraca usmerili na račune pojedinih medija da bi veličali Vaš lik i delo?

3. Zašto ste uzeli kredit od 750miliona dinara za nabavku gondole, počeli da plaćate kamatu na taj kredit, nabavili opremu koja rđa po Zlatiborskim livadama a da niste jošpribavili neophodne dozvole za gradnju? Da li ste svesni koliku ste štetu naneli na taj način svom narodu i koliko je to ponašanje daleko od ponašanja dobrog srpskog domaćina? Zašto ste , za kredit od 6,5miliona eura, dali u hipoteku 35 ha najbolje Zlatiborske zemlje koja po vama vredi oko 100miliona eura i zašto ste pod hipoteku, srpski domaćine, dali i zemlju pod najpoznatijim Zlatiborskim spomenikom?

4. Zašto niste zakonito sproveli javnu nabavku opreme za Gondolu? Kada je jedini ponuđač ponudio cenu veću od navedene u konkursnim uslovima, morali ste poništiti konkurs i krenuti u novu javnu nabavku. Umesto toga, Vi ste nastavili sa pregovorima i zaključili ugovor , što je strogo kažnjivo jer obesmišljava postupak javne nabavke.

Foto: Opština Čajetina

5. Zašto niste u budžetu opštine planirali raskode po osnovu kupovineopreme za gondolu što je zakonski preduslov za pokretanje postupka javne nabavke? Zbog ovakvih propusta gradonačelnici i predsednici opština po Srbiji su dobijali redovno krivične prijave. Kako to da Vi niste?

6. Zašto ste, kako stoji u izveštaju državnog revizora, izvršili nabavku dobara, radova i usluga bez sprovođenja javne nabavke u iznosu od 76.826.000 dinara?

7. Zašto ste po tom istom izveštaju sproveli pregovarački postupak bez javnog objavljivanja za nabavku usluge kreditnog zaduženja u iznosu od 100.000.000 dinara po osnovu hitnosti bez osnova? Da li su zbog toga kamate na te kredite dvostruko veće od tržšnih?

8. Zašto niste sproveli na zakonit način postupak javne nabavke za rekonstrukciju puta Rudine-Rožanstvo, već ste nezakonito sklapali anekse osnovnog ugovora, čime se obesmišljava postupak javne nabavke?

9. Zašto ste ugovarali davanje u zakup parcele na zelenoj pijaci koja je planirana za izgradnju saobraćajnice? Posledica tog štetnog ugovora je plaćanje naknade štete privatnom preduzeću od strane Opštine u iznosu od 6.509.930,46 din.

10. Zašto ste neposrednom pogodbom, u četiri oka , dogovorili kupovinu objekta za potrebe komunalnog preduzeća na Zlatiboru, vrednog 55,9 miliona dinara? Da li je to zbog interesa Vašeg naroda? Da se narod pita, morali ste se držati Zakona i sprovesti postupak javnog nadmetanja“, pitanja su koja je Petković javno postavio Stamatoviću.

U saopštenju se navodi i da ne očekuje odgovore.

„Verujem da ćete i dalje izbegavati odgovore na ova pitanja jer ona ruše mit o Vašim velikim uspesima i Vama kao najvećem srpskom domaćinu. Lekovito je i za Užičane i za Zlatiborce, a posebno za Vas, da konačno prestane politička farsa čiji ste glavni junak u poslednjih godinu dana. Pre svega zbog zdrave Srbije“.

Odgovarajući na prozivke od strane Milana Stamatovića Tihomir Petković ovako odgovara.

„Mogao bih pisati o tome da sam bio deo rukovodstva grada od 2006. do 2008. godine kada je Užice dobilo 30 miliona EUR-a iz republičke kase za realizaciju desetine važnih projekata za grad.

Mogao bih pisati da je za ove zadnje dve godine, kada sam opet deo rukovodstva grada došlo oko 17 miliona EUR-a donatorskih sredstava i sredstava sa republičkog nivoa.

Mogao bih pisati da je Užice, pre svega zahvaljujući užičkim preduzetnicima, sa 4262 nezaposlenau maju 2017. godine ( 611 manje nego u maju 2016.) jedan od nekoliko gradova u Srbiji sa najmanjom nezaposlenošću. I kada bih na sve to ,izgradnju fabrike vode vredne preko 4 miliona EUR-a i izgradnju pristanišne zgrade na aerodromu Ponikve, počeo da pripisujem sebi a neVladi Republike Srbije i Aleksandru Vučiću koji su zaista zaslužni za to, počeo bih da ličim na Vas.
A to mi Užičani nikada ne bi oprostili.

A ono što Užičani i Zlatiborci posebno od mene očekuju jeste da Vas zaustavimo u štetočinskom odnosu prema interesima ovog dela Srbije i da Vas raskrinkamo, ”najveći srpski domaćine” u lažnoj priči o poštenju.

Vidim da Vam posebno smeta što ogromna većina građana Zlatiborskog okruga pa i ja lično duboko verujemo i podržavamo sve ono što za dobrobit našeg kraja čini predsednik države Aleksandar Vučić.
A ko uopšte, ko razmišlja svojom glavom, može da bude protiv kada vidi da je tek dolaskom Aleksandra Vučića krenula ubrazana izgradnja autoputa ka Užicu i Zapadnoj Srbiji?
Ima li i jedan zlatiborski i užički domaćin koji ne vidi da je jedino Aleksandar Vučić garant da će autoput Beograd – Sarajevo ići preko Užica i Kotromana?
Zašto samo Vama smeta to što se grade fabrike namenske industrije u našem kraju?
Sve ovo Vi vrlo dobro znate ,”najveći srpski domaćine” , ali je ključni problem jer nema u svemu ovome Vašeg ličnog interesa i interesa kriminalnog miljea koji Vas okružuje“,navodi se u saopštenju gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića.

 

You may also like...