Petković: Nema finansijskih šteta za grad u osnivanju Užica-gasa

UŽICE-Tihomir Petković (SNS), bivši gradonačelnik Užica, odbacio je optužbe iz krivične prijave, koju je protiv njega i direktora MPP Jedinstvo Miće Mićića, podnela Ivana Parlić, poverenica Narodne stranke u Užicu.

U prijavi, oni se sumnjiče da su, osnovanjem akcionarskog društva Užice-gas cenama priključka na gasovod, favorizivanjem tog preduzeća pri kupovini i distribuciji gasa, kao i konverzijama kotlarnica u gradu i drugim radnjama, oštetili užički budžetu i JKP Gradska toplana za više stotina miliona dinara.

Uz navode da mu je, u vreme mandata predsednika opštine od 2006. do 2007, godine, a zbog zagađenja vazduha u Užicu, gasifikacija bila jedan od ključnih ciljeva, koji su građani prihvatili, Petković je saopštio da je na njegovu incijativu Vlada Srbije uložila tri miliona evra za izgradnju tzv. „čeličnog prstena“, kao preduslova za gradnju sekundarne mreže.

U to vreme, dodaje, opština Užice i njeno JKP Gradska toplana nisu ispunili formalnopravne uslove da se bave izgradnjom gasovodne mreže i distribucijom gasa, niti su imali finansijske, kadrovske i druge resurse za taj složeni i obiman posao, zbog čega je, u decembru 2005. godine, kada je predsednik opštine bio Miroslav Martić (DS), formirana komisija za osnivanje akcionarskog društva Užice-gas.

Nakon tendera za izbor partnera Opštine Užice u budućem akcionarskom društvu Užice-gas, dodaje, od tri prijavljena ponuđača, kao najpovoljniji je izabrano MPP Jedinstvo iz Sevojna. Ugovor o osnivanju je zaključen 25.maja 2005. godine i njime je, dodaje, opština Užice, kao manjinski akcionar, zaštićena tzv. „zlatnim klauzama“. Među njima je i ona po kojoj se odluka o cenama prirodnog gasa i priključka na gas, koje propisuje i naplaćuje Užice-gas, može usvojiti isključivo uz saglasnost predstavnika oba akcionara.

On dodaje da su „utvrđeni početni ulozi akcionara u Užice- gasu: Jedinstva 12.750.000 evra (procenjeno ulaganje u izgradnju mreže 13.500 priključaka), i Opštine Užice 5.170.911 evra (u ovoj cifri je sadržano 3.394.000 evra koje se odnose na ekskluzivno pravo Opštine na naplatu takse za količinu od 36.000 kubnih metara na čas – na osnovu uloženog iznosa za izgradnju magistralnog gasovoda)“. Time je, navodi Petković, uspostavljen početni odnos učesnika akcionara – Jedinstva 70, a Opštine Užice 30 odsto.

Netačnom je ocenio tvrdnju Ivane Parlić da je ugovorm predviđeno da će uplate građana za priključak biti uračunate Jedinstvu kao ulog u kapitalu Užice-gasa. To preduzeće je, navodi Petković, sredinom 2008. formiralo cenovnik, uz saglasnost oba akcionara, te da je to istovetni cenovnik koji je primenjivao nekadašnji NIS Energogas, a danas Srbijagas, kojim je formirana cena tog priključka od 980 evra, bez PDV-a.

„Neistina je da su Užičani plaćali najskuplju cenu priključka za gas u Srbiji, kako to tvrdi poverenica Narodne stranke u Užicu. Nikada ta cena za Užičane nije bila veća nego za druge građane, a poslednjih sedam godina bila je najniža u Srbiji – 490 evra, plus PDV. Cena Srbijagasa za građane u Čačku i Beogradu je u ovom momentu 112.693 dinara, (oko 960 eura) i ne postoji mogućnost plaćanja na rate, kao u Užicu“, saopštio je Petković i dodao da je cenu koju Užice-gas naplaćuje odobrila Agencija za energetiku Republike Srbije.

On je naveo da je „notorna laž“ da je u vreme njegovog mandata izvršena konverzija osam kotlarnica jer, ističe, nije bio ni na jednoj gradskoj funkciji od avgusta 2008. do avgusta 2014. godine, te da u to vreme nije ni mogao da utiče na rad Užice-gasa. Dužnost gradonačelnika je, dodaje, obavljao od avgusta 2014. do kraja avgusta 2020. godine i da je izvršena konverzija samo jedne kotlarnice – Rosulje i to 2008., a ostalih sedam 2011. i 2012. godine, u vreme kada on nije bio gradonačelnik.

foto.zoomue

On je negirao da je naredio Gradskoj toplani da prihvati ponude Užice-gasa, iako su bile nepovoljnije od ponuda Srbijagasa.

„Kako sam mogao bilo šta naređivati 2011. i 2012., kada je gradonačelnik u to vreme bio predsednik Demokratske stranke“, pita se Petković i dodaje da za neizgrađenu kotlarnicu Međaj ne postoji ponuda Užice- gasa za cenu priključka i da zbog toga ne može biti štete ni po tom osnovu.

Negirajući da je Gradskoj toplani naložio da, umesto po povoljnijim cenama Srbijagasa, taj energent kupuje po višim cenama od Užice- gasa, iako se tome suprotstavilo poslovodstvo tog javnog preduzeća i predočilo mu da zbog toga toplana beleži gubitak, Petković tvrdi da se na tenderima nije javljao Srbijagas, i da je Užice-gas bio najpovoljniji ponuđač.

„Naknadno, dobivši punu informaciju, preporučio sam im da i ove godine izvrše nabavku od Užice-gasa, zbog činjenice da nisu bili raspisali tender, što je moglo imati negativne finansijske posledice. Ni tada, ni sada, nisam mogao prihvatiti objašnjenje da je glavni razlog gubitka Gradske toplane visoka cena gasa Užice-gasa“, saopštio je Petković i istakao da mu je „nelogično da se cena Užice-gasa godinama zaračunava na isti način, a da je tek prošle godine izazvala gubitak, a ne ranije, te da veruje da je gubitak nastao iz druguh razloga“.

Uz poruku da je „ponosan na svoju ulogu u jednoj od najvećih i naznačajnijih investicija u gradu – gasifikaciji, koje ne bi bilo bez formiranja Užice-gasa, te da je interese Grada zaštitio tzv.“zlatnim kluzulama“, Petković je zaključio da bi njegovi prethodnici i naslednici, da su mislili da je ugovor o osnivanju Užice-gasa štetan po grad, pokrenuli aktivnosti za raskid tog ugovora.

Javno izvinjenje ili prijava

Petković je poručio da od poverenice NS u Užicu, kada se i zvanično utvrdi da nije naneo štetu budžetu i JKP Gradska toplana, očekuje javno izvinjenje, kako ne bi morao da je krivično goni zbog lažnog prijavljivanja.

Izvor: Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.