„Pesničke vatre zlatiborske“ sutra na Zlatiboru (video)

ZLATIBOR – Ove godine, književno veče posvećeno je jubileju, 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča LJermontova. U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno prosvetnom zajednicom Srbije, Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina organizovan je dolazak preko 30 pesnika iz celog sveta.

Događaju će prisustvovati i glumica Jelena Barzova i potomak LJermontova, koji nosi isto ime kao svoj predak, a pored njih, iz Rusije će doći i poznati glumac Nikolaj Burljajev.U programu će učesvovati i naše poznate glumice LJiljana Blagojević i Biljana Đurović, zatim glumci Užičkog narodnog pozorišta, koji će govoriti stihove poznatih pesnika, kao i pesnici Zlatiborskog okruga.Za petak 19. septembar u 11 časova, u Biblioteci „LJubiša R. Đenić“ u Čajetini, najavljeno je druženje dece sa pesnicima, dok će u 12 časova, u Muzeju „Staro selo“Sirogojno grupa pesnika takođe imati svoj nastup, a u večernjim satima u hotelu „Mona“ na Zlatiboru.
Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor je istakao da se manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ ove godine po prvi put organizuje, kao i da je uveren da će postati tradicionalna.
Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, na konferenciji je rekao da je događaj koji predstoji, kruna brojnim kulturnim događajima koji su ove godine realizovani na našem prostoru.Istakao je i da je ovo početak saradnje sa Ruskom Federacijom, kao i da će Srbija i Srpski narod na ovaj način učvrstiti već jake istorijske veze.Izrazio je zahvalnost gostima što su se odazvali pozivu i što će imati priliku da vide sve naše potencijale, čime će se stvoriti nove mogućnosti za proširenje saradnje o kojoj se već govorilo sa predstavnicima Privredne komore Ruske Federacije, prilikom nedavne posete Rusiji.
Potomak LJermontova, gospodin Mihail, izrazio je zahvalnost na pozivu i zahvalio se u svoje i u ime svoje porodice.Rekao je da se brojne promene u svetu danas dešavaju kroz kulturni kod, što se vidi na primeru Ukrajine , vidimo da je rezultat ne pažnje u svetu koja se dešava danas, rat,a čime je ugrožena budućnost naše dece.U Ruskoj javnosti, prvi put posle 100 godina, danas se dešavaju raspave o kulturnoj politici.Osnovni zadatak je da se sačuva humanitarno jedinstvo države. Mi smo narodi koji ima isti kulturni kod, isto shvatamo lepote zemlje,neba i poezije, te će manifestacija koja se održava, sigurno postati deo budućnosti i tradicije, rekao je LJermontov.Poznata Ruska pozorišna i filmska glumica Jelena Barzova, koja će učestvovati u programu počastvovana je što je deo ovog programa.Zahvalila se opštini Čajetina i Turističkoj organizaciji Zlatibor što su omogućili da se ovako važna i velika manifestacija organizuje na Zlatiboru.
„Pesničke vatre zlatiborske“, se održavaju u četvrtak 18. septembra sa početkom u 18:30 časova, na Šumatnom brdu na Zlatiboru.
ZooM

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.