Pešački dan na novoj stazi (VIDEO)

UŽICE – Lekari upozoravaju da smo vrlo troma nacija, mnogo je gojaznih, posebno među decom i mladima, malo smo fizički aktivni i previše vremena provodimo ispred računara. Kako bi bar donekle bila promenjena ova neslavna statistika trebalo bi da pešačimo bar do posla.

Ljubiltelji planinarenja, šetanja, brzog hodanja i prirode u gradu na Đetinji pridružili su se ovogodišnjoj sportsko-rekreativnoj manifestaciji pod sloganom „Srbija hoda“. Užičani su šetali novom planinarskom stazom dugom sedam kilometara koja povezuje Gradsku plažu, Stari grad, Veliko Zabučje i Veliki park. Rekreativci željni avanture kažu da su spremni na sve izazove.  

Članovi PD Rujno već četiri godine učestvuju u manifestaciji posvećenoj pešačenju, a nova staza, koja je markirana i potpuno bezbedna,  bila je prilika da pokažu spremnost. Sa dosta uspona u kojima je potrebno iskoristiti i snagu ruku, prelaska preko dva tunela i spuštanja jasno je da je reč o stazi koja je predviđena za srednje pripremljene planinare i rekreativcem.

„Obično za jedan sat pređemo tri kilometra, ali će sada biti drugačije jer je staza nova“, objasnio je Ivan Obućina, sekretar PD „Rujno. 

Najteži deo staze je uspon do starog grada, koja preko Grebena vodi do drugog vidikovca sa kog se pogled pruža do Kadinjače, a potom do vidikovca Orlovac na Velikom Zabučju, na 732 metra nadmorske visine. Pešačka tura završena je spuštanjem do Velikog parka, a užički planinari očekuju da im se svake nedelje pridruže planinari i rekreativci u istraživanju novih staza.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.