Performansom na trgu obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom (VIDEO)

UŽICE – Korisnici užičkog Udruženja osoba sa Daunovim sindromom svojevrsnim performansom obeležili su međunarodni dan posvećen osobama sa ovim oboljenjem. Tom prilikom, poslata je jasna poruka da su osobe sa Daunovim sindromom ravnopravni članovi društva.

Članovi užičkog udruženja na gradskom trgu su delili slatkiše, bedževe i balone prolaznicima, pre svega najmlađima, na taj način želeći da pokažu svoju prisutnost u društvu. Iz udruženja se nadaju da će ove osobe u budućnosti prestati da budu na društvenim marginama.

„Cilj ove akcije jeste rušenje predrasuda. Osobe sa Daunovim sindromom su pune ljubavi i zaslužuju svu pažnju i podršku. Oni mogu mnogo toga i važno je očuvati njihove talente“, rekla je predsednica udruženja, Tanja Selaković.

Član udruženja od osnivanja je Aleksandar, koji je na plivačkim takmičenjima osvojio nekoliko medalja za grad Užice.

„Osvojio sam nedavno medalju u Sarajevu i nadam se da će ih biti još u budućnosti“, rekao je Aleksandar.

Nadležne ustanove smatraju da je važno ostvariti inkluziju pre svega u sferi obrazovanja, odn. u školskom uzrastu, jer će se time olakšati dalja inkluzija, pre svega u vezi zapošljavanja.

„Postoje poslovi koje oni mogu besprekorno da obavljaju. Uvideo sam da oni imaju neverovatnu želju i energiju. Takođe, odgovorni su, žele pažnju, ali žele i da to vrate svojim doprinosom društvu“, rekao je gradski većnik za socijalnu politiku, Slobodan Grbić.

Kao posebno važna istaknuta je činjenica da se ovakve priredbe održavaju na otvorenom, kako bi što veći broj sugrađana bio svestan prisustva osoba sa invaliditetom i toga da su oni deo nas. Užice broji ukupno 12 udruženja osoba sa invaliditetom.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.