Pedagoški fakultet obeležio svoj dan (VIDEO)

UŽICE – Pedagoški fakultet svečanom akademijom obeležio je svoj dan i 31. godišnjicu rada. Dodeljene su diplome studentima koji su završili osnovne i master akademske studije u prethodnoj kalendarskoj godini.

U Galeriji fakulteta organizovana je izložba pod nazivom „Prožimanja“, koju čine radovi nekadašnjih učenika Pedagoške akademije koji su se po završetku školovanja preorijentisali na likovnu umetnost.

„Divno je videti ove ljude i njihova dela posle mnogo godina i vremena kada su bili srednjoškolci. Naši profesori su negovali naše talente i usmeravali nas ka umetnosti. Izložba je naš dar školi i profesorima kao znak zahvalnosti“, kaže Kristinka Selaković, profesorka na Pedagoškom fakultetu.

Dekan Snežana Marinković ističe da, iako fakultet kao takav postoji 31 godinu, pre 105 godina se u Užicu krenulo sa edukacijom učitelja.

„Još 1919. u okviru Gimnazije osnovano je odeljenje za obrazovanje učitelja. Šest godina kasnije osnovana je prva Učiteljska škola u Zapadnoj Srbiji. Početkom 70-ih formirana je Pedagoška akademija, a fakultet kao takav postoji od 1993. godine kada se zvao Učiteljski fakultet, a od 2017. godine je Pedagoški fakultet. Tada smo pored postojećih smerova uveli još dva smera – pedagogiju i trenera u sportu“, kaže Marinković.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović ističe da je značaj obrazovnih ustanova u vremenu društvenih mreža i mobilnih aplikacija veoma važan.

„Pedagoški fakultet ima dugu tradiciju, koja nije mala za ovaj deo Srbije. Moramo biti svesni da smo suočeni sa tehnološkim napretkom, koji nam sužava način izražavanja i razmišljanja. Moramo negovati osnovno obrazovanje i način njegovog prenošenja“, kaže Filipović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je ulogu obrazovnih ustanova kao drugog najznačajnijeg činioca u razvoju mladih ljudi, posle porodice.

„Nakon tri decenije rada ovog fakulteta, dostignuta je puna zrelost i izgrađen njegov identitet. Jedna je od vodećih ustanova za obrazovanje učitelja u Srbiji i simbol je čitavog Zlatiborskog okruga“, rekla je gradonačelnica.

Student prodekan Veljko Rajić smatra da je Pedagoški fakultet ne samo mesto sticanja znanja, već i prijateljstava.

„Ovo je mesto koje voli ljude, gde imamo ime i prezime, a ne samo broj indeksa. Znatan broj humanitarnih akcija uradio je upravo ovaj fakultet“, kaže Rajić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.