Pecanje na Uvcu po starim cenama

NOVA VAROŠ – Na vodama u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ na kojima je prošle godine na plovak izlovljeno više od 15 tona ribe, ove će se pecati po starim cenama. Godišnja dozvola za sve kategorije je 5.000 dinara i sa njom se ne može pecati na drugim vodama, a nepromenjena je i cena dnevne i sedmodnevne dozvole, i ona iznosi 1.000, odnosno 2.000 dinara.

Na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru prošle godine je pecao 521 ribolovac sa godišnjom dozvolom, dok je 407 njih imalo jednodnevnu, a 130 dozvolu za sedmodnevi ribolov.

„Na žalost, sve je manje onih koji imaju vremena za duži boravak na vodi, pa je zato iz godine u godinu sve manje i prodatih godišnjih dozvola, ali je zato znatno povećana prodaja dnevnih i višednevnih dozvola. Po ovom pitanju nismo izuzetak, jer se isti trend beleži na svim vodama u Srbiji“, kaže Novak Pejović, upravnik ribarskog područja Rezervata „Uvac“.

U vodama ovog dela Srbije žive 24 riblje vrste, a prošle godine se najviše pecalo na Uvačkom jezeru. Prema podacima ribočuvarske službe „Rezervata Uvac“ sportski ribolovci su na tri jezera upecali ukupno 15.250 kilograma ribe. Najviše skobalja – 8.299 kilograma, a dobro su „radili“ i klen, smuđ, šaran, plotica, mrena, zlatovka… Upecano je i stotinak primeraka soma, od kojih je najteži vagao 25 kilograma.

„Rezultati nekoliko poslednjih moritoringa koje radi Institut za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda, pokazuju konstantno povećanje ribljeg fonda u svim vodama. Oživela je i reka Vapa na Pešteru gde je do pre pet, šest godina bilo zabrinajvajuće stanje zbog zagađenja“, kaže Pejović.

Varoške novine

You may also like...