„Pažljivkova smotra“ u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Mališani iz užičkih vrtića vredno rade i uče pravila ponašanja u saobraćaju. Sve što nauče pokazaće na „Pažljivkovoj smotri“ koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja i u utorak će biti održana u užičkim školama i vrtićima.

Hodnik u vrtiću „Poletarac“ pretvoren je u prometnu gradsku ulicu sa raskrsnicom, pešacima, automobilima i kamionima. Sa puno pažnje i koncentracije mališani prate kretanje učesnika i snalaze se u saobraćaju.

„Ulica se prelazi kada je nama zeleno, a automobilima crveno svetlo. Ne sme ulica da se pretrčava jer može da nas udari auto. Mora da se gleda levo i desno“, objašnjavaju užički predškolci .

Znaju oni i saobraćajne znakove, znaju ko reguliše saobraćaj i šta znače boje na semaforu jer samo tako mogu bezbedno preći ulicu.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije već godinama  realizuje interaktivni projekat  „Pažljivkova pravila u saobraćaju“,a  od 2017. godine i pilot projekat smotri predškolske i dece nižih razreda osnovnih škola na temu bezbednost u saobraćaju.

„Samo da napomenem da će ovom smotrom biti obuhvaćeno oko 2000 mališana iz užičkih škola i vrtića, predškolci i učenici prvih i drugih razreda, gde će pokazati šta su naučili o saobraćaju“, rekao je Budimir Vujović, član gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Statistika pokazuje da su deca od osam godina i starija ugrožena u saobraćaju ukoliko se na vreme ne pripreme za samostalno učešće u saobraćaju. Upravo zbog toga grad Užice će u saradnji sa školama, vrtićima i policijom nastaviti sa aktivnostima koje će decu uzpoznati sa osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.