Paunova nagrada za Savu Borčić

RIBAŠEVINA – Za zbirku pesama “U zagrljaju mesečine”, pesnikinja Sava Borčić dobila je ovogodišnju Paunovu nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje u okviru manifestacije “Odzivi Paunu”.

Ova književna manifestacija održana je po 45. put u Ribaševini u znak sećanja na pesnika Pauna Petronijevića. Žiri u sastavu: Milijan Despotović, Valentina Zlatanović Marković i Jerina Petronijević odabrao je ovu zbirku od ukupno sedam, koliko je izdato od poslednjih “Odziva Paunu” do danas.

Na poetiku Pauna Petronijevića, važne momente u njegovom životu, ali i na pesnikovu preranu smrt podsetili su učenici OŠ “Miodrag Milovanović Lune” u Ribaševini, sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti, Slađanom Milović. Sve prisutne je u ime grada pozdravio Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Osim laureatkinje, poeziju su govorili pesnici: Bojan Marković, Slobodan Ristović, Dragomir Dragan Nikitović i Đorđe Matović. Učenica Medicinske škole Bojana Vukašinović govorila je poeziju Milunike Mitrović i Ognjena Obradovića. U muzičkom delu programa učestvovali su KUD „Prvi partizan“ i student Bogdan Čančarević, koji je svirao harmoniku.

Organizatori programa su Narodna biblioteka Užice i Udruženje građana „Župa Lužnica“ iz Karana. Zajednički projekat podržao je grad Užice u okviru javnog konkursa za programe organizacija civilnog društva u 2023. godini.

(izvor i goto: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.