Patriotski kamp opet na Zlatiboru?

BEOGRAD-Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavilo je održavanje novog omladinskog patriotskog kampa na Zlatiboru, iako je prethodni, u avgustu prošle godine, zatvorila policija. Organizuju i novo, peto po redu putovanje u vojno-patriotski kamp u Rusiju, iako je u međuvremnu organizacija koja iza njega stoji, ugašena.

Obuka koja decu priprema da budu budući branioci otadžbine, tim rečima Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, opisuje šta su vojno-patriotski kampovi na koje već peti put vode grupe od 12 do 18 dece.

„Gde deca imaju prilike da vide i da nauče nešto od vojnih disciplina, gde se deca najpre uče odgovornosti“, navodi Vukelić.

U pozivu stoji da se kamp održava pod okvirom državnog programa „Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije“, međutim novinarka Radija Slobodna Evropa Mila Đurđević, koja priču prati od 2017, navodi da to nije tačno. To joj je potvrdio prvi čovek organizacije ENOT corp. koja stoji iza kampa.

„Na eksplicitno pitanje da li su ti kampovi, kao što je gospodin Vukelić navodio, deo državnog programa, Šambarov je odgovorio da nisu. Na eksplicitno pitanje da li imaju bilo kakvu podršku Vlade Ruske Federacije ili Kancelarije ruskog predsednika Vladimira Putina, Šambarov je takođe odgovorio ne“, ističe Đurđević.

Šambarov joj je potvrdio, kaže, i da je organizacija ENOT corp. ugašena, ali nije precizirao zbog čega. Prema pisanju ruske agencije TASS iz novembra 2018, privedeno je nekoliko članova privatne vojne kompanije ENOT, a pripisuju im se dela „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“, uz to i „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

Netačno je da šire mržnju, tvrdi Željko Vukelić. „Opet kažem, može da piše šta ko hoće i da ništa ne odgovara. Kod njih je to apsolutno drugačije. To udruženje je apsolutno zvanično, postojala je registracija i na njihovom sajtu je apsolutno dostupno sve što rade“, dodaje on.

Njihov sajt, međutim, više ne postoji. A činjenica da ni ENOT corp. ne postoji, ne odlaže put u Rusiju.

„Istina je što kažete da je ona rasformirana. Mi smo znali to i kad smo bili tamo prošle godine, kad su nam oni najavili da će biti rasformirana i da će biti formirana u drugom obliku. Ja ne ulazim kako, zašto i zbog čega“, kaže Vukelić.

Kako je to moguće ako tamo vodi grupu dece, odgovara – patriotski kampovi su pod budnim okom države i sigurno ih ne bi bilo da rade nešto loše. Međutim, kamp na Zlatiboru koji su po uzoru na ruske, organizovali u avgustu prošle godine, država je zatvorila, nazivajući ga paravojnim.

Vukelić kaže da ništa od toga nije tačno, da su ministar policije i predsednik države imali pogrešne informacije, a da je kamp zatvoren zato što je shvaćen kao širenje ruskog uticaja u Srbiji.

„Izgleda nekome ko je instruisan, da ne kažem od bilo koga, najviše smeta u tom nazivu patriotski“, ocenjuje Vukelić.

Najavljuje novi patriotski kamp na Zlatiboru, za koji su podršku zatražili od Ministarstva odbrane. Da li će je dobiti, ne znaju.

Izvor: N1

You may also like...