Parastos Zoranu Đinđiću (VIDEO)

UŽICE-Danas je 17 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.Gradski odbor Demokratske stranke Užice obeležio je ovaj dan parastosom i pomenom koji je služen u Crkvi Svetog Marka u Užicu.

Član Glavnog odbora DS -a Miroslav Martić istakao je da je imao čast da 10 godina sarađuje sa ubijenim premijerom.

„Zoran je bio veliki vizionar i veliki radnik.Da je živ mi bi do sada bili u Evropskoj uniji i imali veći standard nego danas“ ,rekao je Martić.

Đinćić je ubijen 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao „crvene beretke“ Milorad Ulemek – Legija, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska Demokratske opozicije Srbije, a Vlada koju je predvodio bila je izabrana 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali.

Bio je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Na tu funkciju izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije „Zajedno“, a smenjen je sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a iza njega je ostalo dvoje dece, koje je dobio sa suprugom Ružicom.

Sahranjen je 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

ZOOMUE,Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.