Parastos Zoranu Đinđiću (VIDEO)

UŽICE-Danas je 17 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.Gradski odbor Demokratske stranke Užice obeležio je ovaj dan parastosom i pomenom koji je služen u Crkvi Svetog Marka u Užicu.

Član Glavnog odbora DS -a Miroslav Martić istakao je da je imao čast da 10 godina sarađuje sa ubijenim premijerom.

„Zoran je bio veliki vizionar i veliki radnik.Da je živ mi bi do sada bili u Evropskoj uniji i imali veći standard nego danas“ ,rekao je Martić.

Đinćić je ubijen 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao „crvene beretke“ Milorad Ulemek – Legija, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska Demokratske opozicije Srbije, a Vlada koju je predvodio bila je izabrana 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali.

Bio je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Na tu funkciju izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije „Zajedno“, a smenjen je sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a iza njega je ostalo dvoje dece, koje je dobio sa suprugom Ružicom.

Sahranjen je 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

ZOOMUE,Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.