Parastos poginulim u trezorima

UŽICE-Povodom obeležavanja 75 godina od pogibije radnika i civila u trezorima bivše Narodne banke Jugoslavije, u Narodnom muzeju Užice, održan je parastos izginulim radnicima i građanima. 

museum-uziceNa današnji dan, 22. novembra 1941. godine, došlo je do eksplozije u trezoru bivše Narodne banke Jugoslavije, u kojoj je stradalo oko 120 radnika i civila.

„Naime, 24. septembra 1941. godine, ulaskom partizana u Užice, Fabrika oružja koja je bila u Krčagovu, nije uništena. Zato su partizani preuzelu brzu akciju osposobljavanja fabrike i razmeštanju na nekoliko mesta u gradu, da bi je zaštitili od bombardovanja. Ovde, u desnom delu trezora, bilo je prebačeno municijsko odeljenje i alatnica. Levi deo trezora služio je kao civilno sklonište. Poprečni tuneli su služili za odlaganje gotovih proizvoda. Proizvodnja je bila odlično organizovana. Radnici su radili danonoćno, udarnički, u tri smene,- rekao je Papić i podsetio da je od početka oktobra do 22. novembra u ovoj partizanskoj Fabrici oružja proizvedeno  oko 21.000 puški “partizanki”, oko 2.700.000 puščanih metaka, oko 90.000 pištoljskih metaka, oko 20.000 pancirnih metaka. U Fabrici je oružje i popravljano, tri topa, oko 300 puškomitraljeza.
Fabrika je dala ogroman doprinos u naoružavanju ustaničkih jedinica, ne samo ovde, u zapadnoj Srbiji, već i u istočnoj Bosni i Crnoj Gori. A onda, 22. novembra 1941., oko 15 časova, došlo je do strahovite eksplozije u poprečnim tunelima“, podsetio  je  istoričar Radivoje Papić i naglasio da još uvek postoji dilema da li je eksplozija izazvana namerno ili slučajno.

Vence su položili članovi Gradskog veća, predstavnici fabrike Prvi Partizan, predstavnici Vojske Srbije, udruženja građana i potomci poginulih radnika i civila.

„Imamo pravo da budemo ponosni na vreme u kome su naši preci, braneći pravo na slobodu pružali otpor fašizmu, koji je pretio da obesmisli tadašnje tekovine ljudske civilizacije i ljudima oduzme dostojanstvo,“ rekao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

U prostorijama trezora bivše Narodne banke Jugoslavije sveštenici Užičke crkve služili su parastos poginulima.

 

You may also like...