Palo do 70 litara kiše, najviše na severu i zapadu zemlje – kakvo nas vreme očekuje narednih dana


SRBIJA- U poslednja 24 sata u pojedinim delovima zemlje palo je od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom – najviše u Sremu, srednjem Banatu, Zapadnoj Srbiji i Beogradu. Prestanak padavina do kraja nedelje. U nedelju porast temperatura.

U Hidrometeorološkom zavodu za RTS kažu da se ostvarila jučerašnja prognoza i da je u pojedinim delovima zemlje izmerena velika količina padavina.

„Prognoza je bila da će za jučerašnji dan, juče posle podne, uveče tokom noći i u ovim prepodnevnim satima pasti velika količina padavina, što se i ostvarilo“, kaže meteorološkinja Gordana Marinković Ljuboja.

foto.grad uzice

Najviše kiše palo je u Sremu, srednjem Banatu, Zapadnoj Srbiji, kao i na području Beograda.

„Količine padavina koje su osmotrene za poslednjih 24 sata jutros u 7 časova bile su, u ovim delovima, u intervalu od 30 do 70 milimetara kiše“, dodaje meteorološkinja RHMZ-a.

Objašnjava da je uzrok ovakvih vremenskih prilika ciklonska cirkulacija i talasanje frontalne zone preko našeg područja.


„To je donelo padavine i postepeni pad temperature koji će se ostvariti danas do kraja dana“, kaže Marinković Ljuboja.

Padavine će u narednim satima polako slabiti, naročito tokom poslepodneva.

„Do kraja dana u većini krajeva, naročito u severnim krajevima, količina padavina će biti još pet do 10 litara po metru kvadratnom, a u zapadnim i centralnim krajevima očekujemo još 20 litara po metru kvadratnom do kraja današnjeg dana, što neće biti neke velike količine, a i do sad je ostvarena veća količina padavina i sada one polako nestaju“, rekla je meteorološkinja.

Objašnjava da je ova količina padavina i hladnije vreme karakteristično za početak novembra, te da je slično bilo i prethodnih godina.

Zlatibor borovi
Foto: ZooMUE

„Temperature koje će biti osmotrene narednih dana biće u granicama proseka, a čak u nedelju i nešto iznad proseka za ovo doba godine“, dodaje Marinković Ljuboja.

Sutra se na severu zemlje očekuje uglavnom suvo vreme, dok će u ostalim krajevima biti mestimično sa slabom kišom.

U nedelju će biti umereno oblačno i uglavnom suvo u većini krajeva, a očekuje se i porast temperature.

„Od početka naredne sedmice ponovo oblačno sa kišom, ali sve te količine padavine neće biti velike nego primerene, do 10-15 litara po metru kvadratnom, tako da to nije neka značajna količina padavina i ne može da izazove nikakve probleme“, rekla je meteorološkinja.

U prvoj polovini ovog meseca očekuje nas promennjivo vreme sa čestim prolaznim naoblačenjima i padavina. Tokom sledeće nedelje temperature će se kretati od 10 do 15 stepeni, a druga polovina nedelje biće suva.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.