Paljenje badnjaka kod obnovljene crkve brvnare u Sevojnu

SEVOJNO – Nekoliko desetina vernika prisustvovalo je osvećenju i paljenju badnjaka kod obnovljene crkve brvnare u zaseoku Crkvari,u Sevojnu.

BADNJAK GORIVernicima je nakon osvećenja i paljenja badnjaka najradosniji praznik, uz pozdrav „Mir božji Hristos se rodi“ čestitao sveštenik Vasilije Savić. 
„Želim vam da radost okupljanja večerašnjeg prenesete u vaše domove i porodice, neka mir božji, što je i osnovna poruka vog praznika. zavlada vama i vašim dušama i da ovu pozitivnu energiju prenesete na važe bližnje“, poručio je sveštenik Vasilije. 
Pored mira namesnik sevojničke crkve vernicima je poželeo da među njima vlada  ljubav i neizmerna radost koja se vezuje za Hristovo rodjenje, i da praznik provedu u sreći  i dobrom zdravlju. 
Crkva brnvnara u sevojničkom zaseoku koji po njoj i nosi ime, Crkvari, sagrađena je 1773. godine i kao jedan od najstarijih sakralnih objekata proglašena je za spomenik kulture 1966. godine. U dugoj istoriji nekoliko puta je paljena i obnavljana, a nakon požara 1996. izgorela je do temelja.
Uz blagoslov Žičke eparhije obnovili su je Crkvena opština Sevojno i Narodni muzej iz Užica i osveštali 18. septembra 2012. godine. 
ZooM
 
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.