Padine Jadovnika stanište za osam vrsta sova (VIDEO)

PRIJEPOLJE – U podnožju planine Jadovnik, u kanjonu reke Mileševke, nalazi se stanište osam od deset vrsta sova koliko je registrovano na prostoru Srbije. Tim povodom postavljeno je nekoliko kućica za posmatranje aktivnosti ovih pretežno noćnih životinja.

Prvi podaci o pticama na Jadovniku potiču iz 19. veka. Ornitolozi, lovci i ljubitelji prirode ovog kraja sove smatraju izuzetno zanimljivim pticama, koje su često pogrešno predstavljane zbog narodnih sujeverja.

Mladunci sove na Jadovniku
Foto: UG Jadovnik

„Ovde je najčešća uralska sova, kojoj je ovo područje najveće stanište u Srbiji. Ona uglavnom živi na oko 1400 metara visine i gnezdi se gde god ima pogodno stanište. Na ovom području su pronađene i gaćasta kukumavka, ćuk, buljina…Od vrsta koje su registrovane u Srbiji na Jadovniku ne žive jedino kukuvija i ritska sova“, kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana Jadovnik.

Sa partnerima iz Crne Gore lokalna udruženja postavila su na nekoliko lokacija kućice za posmatranje i fotografisanje sova. One se uglavnom prate na osnovu njihovog oglašavanja, a radi se monitoring i markiranje. Takođe, postavljeno je nekoliko kućica za njihovo nastanjivanje, ali se one i dalje uglavnom gnezde u šupljinama stabala.

„U ovom zaseoku ima petoro stanovnika, a pre nekoliko decenija bilo ih je oko 200. Tako da se ovde u poslednje vreme pojavljuju medvedi, vukovi, beloglavi supovi, pogotovo na hranilištima koja su formirana. A na tim hranilištima se pojavljuju i puhovi i veverice, koji jedu kukuruz, tako da smo snimili i sove koje love puhove“, dodaje on.

Kanjon Mileševke, posle kanjona Uvca, stanište je druge po brojnosti kolonije beloglavog supa u Srbiji, koja broji više od 60 parova. Međutim, ne postoji nikakav rivalitet ovih ptica sa sovama.

Kućica za sove na Jadovniku
Foto: UG Jadovnik

„Imamo snimke na kojima se vidi 15 gnezda beloglavih supova na liticama, a pored njih je gnezdo buljine, najveće među sovama. Njihov suživot se odvija bez problema“, zaključuje Joksimović.

Sove, osim čoveka, nemaju prirodnih neprijatelja, a najviše stradaju usled trovanja ili krivolova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.