Ovogodišnja cena maline po prognozama Ministarstva do 1 evra


BEOGRAD-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo je prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini. Analize pokazuju da prosečna otkupna cena maline je 50 do 70 odsto prosečne izvozne cene, što bi u trenutnim vrednostima izvozne cene činilo 0.8 do 1 evro. U januaru 2020. određene kompanije koje imaju delimično ugovorenu i proizvodnju i prodaju zaključilvale su ugovore na avanse od 1.22 evra po kilogramu.

Na cenu maline u 2020. najveći uticaj će imati pad tražnje zamrznute maline u EU 15 koji ima dalji trend pada što se ogleda u malim brojem upita za malinom iz Srbije kao i precenjena cena u 2019. koja je bila posledica smanjenog roda, različitih metoda pritiska MPŠV na otkupljivače, pritiska proizvođača i javnosti. Na osnovu prosečne cene izvoza u prethodnoj, velike su šanse da će sektor prerade biti na gubitku i da je izvesno da će se ponoviti scenario iz prethodnih godina kad nisu imali prostora da plate cenu koju su platili prethodinih godina. 

Prognoza cena je urađena na osnovu svetskih i berzanskih izveštaja, analize trendova i mogućih rizika, uticaja na cene proizvoda, ali i očekivanja svih učesnika tržišnog lanca.

Ministarstvo poljoprivrede

You may also like...