Otvoreno odeljenje pedijatrije na Zlatiboru

ZLATIBOR-Na inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kao i na osnovu podataka da u toku sezone Zlatibor poseti veliki broj dece, u zlatiborskoj ambulanti   počelo je sa radom odeljenje pedijatrije.

 

„Zbog daljeg razvoja turizma, mislim da je ovo dobra ideju, koju smo direktorka Doma zdravlja Čajetina i ja sproveli u delo, i to uz pomoć opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. Pedijatar će ove zimske sezone raditi u ovoj ordinaciji četiri sata dnevno, kao i u toku letnje sezone, a ukoliko se bude ukazala potreba da to takav rad bude i van sezone, mi ćemo iznaći način da to i organizujemo“, kaže Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.
Problem će biti kadrovi, kaže  Božović i podseća na trenutnu reorganizaciju u zdravstvu, ali se ipak nada da će im ministarstvo zdravlja izaći u susret u vidu odobrenja za zaposlenje dva mlada doktora.
Inače, ambulanta na Zlatiboru radi u okviru Doma zdravlja Čajetina poslednjih 30 godina. U njoj konstantno radi lekar opšte prakse sa medicinskim osobljem, kao i apoteka. Do pre dve godine radila je i stomatološka služba, koja je ukunita nakon reforme u zdravstvu. Deca, kojoj je bila potrebna zdravstvena pomoć, odvođena su u čajetinski dom zdravlja, gde postoji pedijatrijska služba koja radi u dve smene.
„Dom zdravlja u Čajetino ima tri pedijatra, koji će, zbog otvaranja ove ordninacije, morati preraspoređivati svoje radno vreme. Biće to jako teško, jer to zahteva rad pedijatra u jednom danu i u Čajetini i na Zlatiboru. Inače, deca koja žive na Zlatiboru svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Čajetini, dok će pregledi na Zlatiboru biti za hitna stanja, naročito za decu koja borave na Zlatiboru“, naglašava  Rada Jeremić, direktor Doma zdravlja Čajetina.
Doktor Rada Jeremić kaže da se nada da će, zbog povećanog broja dece, kako one koja tu žive, tako i turista, ministarstvo uvedeti potrebu za prijem još jednog pedijatra, koji bi radio puno radno vreme u zlatiborskoj ambulanti, tokom cele godine.
Radno vreme odeljenja pedijatrije na Zlatiboru biće organizovano, najverovatnije, u vremenu od 11 do 15 časova svakog dana, a prema potrebama, pregledi bolesne dece biće vršeni i mimo ovog radnog vremena, od strane lekara opšte prakse. Dr Zora Vermezović, pedijatar čejetinskog Doma zdravlja ističe da je u sezoni zabeležen veliki broj dece pacijenata, naročito one koja turistički borave na Zlatiboru. Do sada im je zdravstvena pomoć pružana u Čajetini, ali su stigle mnoge kritike turista zašto svoju decu moraju da vode u Čajetinu i tražili su da im se omogući pedijatar na Zlatiboru.
„Ova ordinacija otvara se zbog povećanog broja turista koje imamo u sezoni. Naravno, zbog broja pregleda dece, Dom zdravlja u Čajetini ima potrebu za tri pedijatra, jer se rad odvija u dve smene, a sada imamo i odeljenje na Zlatiboru. Ovde ćemo obavljati preglede hitnih i akutnih stanja, kod će se hronična stanja pratiti u Čajetini“, kaže  Zora Vermezović.
Direktor Zdravstvenog centra Užice istako je da će, ukoliko bude bilo potrebe za tim, na ispomoć u zlatiborsku ambulantu dolaziti i pedijatri iz Užica.
 
Izvor: www.zlatiborpress.rs
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.