Otvorene 59. MOSI igre (VIDEO)

UŽICE – Defileom učesnika iz oko 30 opština Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na stadionu „Radomir Antić“ otvorene su 59. MOSI igre. Do kraja sedmice oko 2.000 takmičara nadmetaće se u pojedinačnim i ekipnim sportovima.

Zvanje najsupešnije ekipe sa prošlih igara braniće Novi Pazar, dok je očekivano domaćin Užice učesnik sa najvećim brojem sportista.

„Velika mi je čast što sam u društvu ovakvih sportista i što je meni, kao najmlađoj u užičkoj ekipi, pripala čast da nosim zastavu igara“, kaže karatistkinja Lidija Trmčić, koja je u ime sportista položila zakletvu MOSI igara.

Užička ekipa na 59. MOSI igrama
Foto: ZooMUE

Sportisti koji učestvuju na MOSI igrama uglavnom su mladi ljudi, od kojih je većina već imala prilike da se nadmeće na MOSI igrama.

„Dopada mi se koncept MOSI igara, jer se na njima mi mladi zbližavamo sa svojim vršnjacima. Nadmećemo se na sportskim borilištima, ali se pre svega družimo“, kaže jedna od učesnica igara.

Tzv. „olimpijske igre tromeđe“ tokom svog postojanja bile su početna tačka za mnoge reprezentativce balkanskih zemalja i predstavljaju po mnogima najmasovniju amatersku sportsku smotru u ovom delu Evrope.

„Sport zbližava ljude raznih nacionalnosti i veroispovesti i želim svima koji učestvuju na ovim igrama da još mnogo puta tokom karijere dođu na ovakve manifestacije“, istakao je ministar sporta Zoran Gajić.

U gradu domaćinu nadaju se da bi ove igre mogle biti najbolje organizovane do sada u čemu bi, uz gradske ustanove, presudnu važnost mogli imati volonteri. Dodatni značaj po Užice imaju zbog činjenice da se organizuju u godini u kojoj je ovaj grad nacionalna prestonica kulture.

Otovrene 59. MOSI igre
Foto: ZooMUE

„Neka vam je sa srećom i neka igre proteknu u duhu zajedničtva, druženja, sporta i zdravog nadmetanja“, rekla je prilikom otvaranja igara gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

MOSI igre osnovane su pre tačno 70 godina u Prijepolju, ali su prekidane u dva navrata – tokom ratova 90-ih i tokom pandemije kovida.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.