Otvorena prva zelena biciklistička staza u Srbiji

UŽICE – Trasa stare železničke pruge uskog koloseka, na deonici od Užica do Vrutaka, proglašena je za prvu zelenu biciklističku stazu u Srbiji.

bajk-fest2

Foto Nikola Radojičić

Uređenom stazom, koja prolazi prelepim pejzažima i atraktivnim kanjonom reke Đetinje, u subotu su prvi put vozili rekreativci i ljubitelji prirode iz Užica i Beograda.

Vožnja je startovala ispred prvog tunela, na Starom železničkom mostu, a cilj je bio u Staparskoj banji. Oni izdržljiviji su vozili 12 kilometara do Vrutaka. U promotivnoj vožnji, učestvovalo je oko 120 biciklista i gostiju iz Beograda.Za sve učesnike bilo je obezbeđeno osveženje i ručak.

Vožnju su organizovali Grad Užice i Društvo ljubitelja biciklizma „Jugocikling kampanja“ koji su nekadašnju trasu stare pruge, kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uredili tokom prošle i ove godine, a potom je proglasili za prvu zelenu biciklističku stazu u Srbiji.

bajk-fest1Taj događaj nazvan „Bajk fest“ je organizovan u okviru obeležavnaja Dana Užica – 9.oktobra, kao sećanje na prvi pisani pomen grada pod tim nazivom u jednom dubrovačkom spisu 1329. godine.

 

 

You may also like...