Otvorena kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija (video)

 UŽICE – Ministar pravde Nikola Selaković otvorio je u Užicu kancelariju za izvršenje alternativnih sankcija .To je , kako je istakao Selaković, 14 kancelarija te vrste u Srbiji koja je otvorena u poslednjih 18 meseci.

 

  “Građani Zlatiborskog okruga , oni koji su osuđeni za učinjene prekršaje ili lakša krivična dela,od sada imaju priliku da kaznu odrađuju kroz rad u javnim preduzećima , elektronski nadzor ili određenu vrstu kućnog zatvora, koju ćemo kao takvu uvesti u novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija”, rekao je Selaković.

 Selaković je naglasio da u Srbiji trenutno ovakav vid kazne izvršava 540 lica dnevno, dok  u razvijenim evropskim zemljama dve trećine izrečenih kazni su kazne koje spadaju u alternativni sistem sankcionisanja.

  “Kod nas je od primene novog Zakona o prekršajima za 30 odsto povećan broj onih koji se izjašnjavaju da na ovaj način služe kaznu.Ipak, još smo daleko od evropskog standarda i moramo raditi daleko više da ovaj sistem u Srbiji počne da funkcioniše i da imamo za početak bar hiljadu lica dnevno koja će biti radno angažovana u okviru služenja kazne”, kaže Selaković.

 Ministar pravde istakao je da ovaj sistem donosi i značajne uštede u republičkom budžetu, kao i da njegovo funkcionisanje zavisi od interesovanja javnih preduzeća.

 “Izvršenja tih kazni u javnom interesu neće biti ukoliko ne bude interesovanja javnih preduzeća da iskoriste tu radnu snagu “, rekao je Selaković.

  U kancelariji za izvršenje alternativnih sankcija u Užicu biće zaposlena 4 lica, a u toku naredne sedmice ovakve kancelarije biće otvorene i u Leskovcu i Pančevu.

 ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.