Otvorena izložba “Svetorodna loza Nemanjića” u galeriji Kulturnog centra Zlatibor

ZLATIBOR – U galeriji Kulturnog centra Zlatibor održano je svečano otvaranje izložbe “Svetorodna loza Nemanjića” autorke Milice Ajduković.

“Vrlo je interesantan pristup autorke,zastupljeno je klasično slikarstvo sa umetnutim ikonopisanjem slobodnog
stila, koje zajedno sa puno simbolike čini nekovencijalnu i vrlo interesantnu celinu.”, rekla je akademska slikarka Andrijana Andrijašević.

Foto:TO Zlatibor

“Pred nama su portreti svih vladara dinastije Nemanjića, počev od Stefana Nemanje, pa do poslednjeg Nemanjića Jovana Uroša Paleologa, sa svojim zadužbinama i sa vladarskim insignijama, kao i portreti znamenitih žena ovog perioda, koji obuhvata razdoblje od oko 450 godina. Nemanjići nisu mogli biti savremenici,  oni su ovde po prvi put zajedno, nakon 650 godina od odlaska poslednjeg Nemanjića 1371. Značaj ove dinastije je u tome što je srpsku državu uzdigla do kraljevstva i carstva, a srpskom narodu u nasledje ostavila manastire i crkve kao svoje zadužbine i srpsku srednjovekovnu istoriju i kulturu velike vrednosti.”, rekla je slikarka Milica Ajduković.

Foto:TO Zlatibor

Ištvan Fusko, član asocijacije “Art Centar” iz Beograda o izložbi je rekao: “U eri najbržeg tehnološkog razvoja u istoriji čovečanstva retko ko ima vremena, a i htenja, da se bavi prošlošću, naročito istorijom.Milica Ajduković je mukotrpnim istraživanjem i raspolaganjem sa ono malo podataka  što postoji kao fakt o lozi Nemanjića, uspela je u svom naumu da sve pretvori u vizuelni svet. Autentična je i prepoznatljiva.”

Izložba će biti otvorena za posetioce galerije Kulturnog centra Zlatibor tokom novembra , svakog radnog dana od 10 do 17 časova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.