Otvorena izložba posvećena liku i delu Milutina Uskokovića (VIDEO)

UŽICE – Povodom dvodnevnog naučnog skupa posvećenog liku i delu književnika Milutina Uskokovića (1884-1915), koji se održava u „Narodnoj biblioteci Užice“, na užičkom trgu otvorena je izložba „Vitae fragmenta-Fragmenti života“.

Naučni skup i izložba organizovani su povodom 140. godišnjice rođenja Milutina Uskokovića (16. jun), a otvarajući izložbu profesorka Jelena Panić Maraš izjavila je da bi u Užicu trebalo razmisliti o tome da se 3. i 4. jun proglase za tradicionalne dane u kojima će se kroz niz programa obeležavati lik i delo ovog pisca.

„Kada se jednog dana bude pravila književna topografija Užica ime Milutina Uskokovića imaće značajno mesto. On je bio Era koji je ponosno nosio svoje poreklo, ali je imao evropske vidike. Iz tog razloga treba se zapitati da li Užice ima ulicu ili kulturnu instituciju nazvanu po ovom autoru?“, istakla je Panić Maraš.

Izložba posvećena liku i delu Milutina Uskokovića
Foto: ZooMUE

Autori izložbe su Anđa Bjelić, Ilija Smiljanić i Nela Tomić Bogdanović, a izložba je obuhvatila fotografije iz života Milutina Uskokovića, kao i njegovih savremenika poput Vladislava Petkovića Disa, a sadrži i osvrte na Uskokovićeva književna dela, uz akcenat na roman „Došljaci“, koji je tadašnja kritika proglasila „začetnikom beogradskog romana“.

„Milutin Uskoković je jedan od lučonoša naše kulture, čiji životni put nije bio nimalo lak. Njegov lirski temperament sadržao je dozu sentimentalnosti. Pripadao je krugu mladih pisaca koji su napuštali realističnu srpsku književnost i pratili evropske tradicije, kroz moderno shvatanje sveta i života. Njegovo stvaralaštvo se prepričava u Užicu, gradu koji je mnogim velikanima bio i polazna tačka, ali i tačka povratka“, rekla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.