Otvorena izložba o Nikoli Tesli u Priboju

PRIBOJ-Pribojci imaju priliku da u svom gradu pogledaju izložbu o velikanu svetske nauke Nikoli Tesli u Zavičajnom muzeju koja će biti otvorena do 9.maja .

Zahvaljujući razmevanju Muzeja u Beogradu, koji čuva zaostavštinu jednog od najvećih naučnika sveta,kao poklon građanima Priboja,u Galeriji Zavičajnog muzeja, postavljena je izložba “Nikola Tesla u svom i našem vremenu”.

Izlozba
Foto.opština Priboj

“Zbog onoga što je velika Tesla zadužio čovečanstvo, muzej Nikole Tesle u Beogradu je najposećeniji muzej u Srbiji,koji i pored toga organizuje ovakve putujuće izložbe širom sveta,ali i širom Srbije,kako bi dostignuća ovog naučnika bila približena svima,pogotovu mlađim naraštajima” , rekla je Ivona Jevtić,direktorka Muzeja “Nikola Tesla” u Beogradu.

“Priboj ovom izložbom nastavlja kontinuitet predstavljanja naučnih velikana naše zemlje, jer su već u našem gradu predstavljeni život i delo svetski priznatih naučnika od Pribojca Vujice Jevđevića do jednog Milutina Milankovića.Lokalna samouprava se time ponosi i uvek će podržavati ovakve projekt” – rekao je otvarajući izložbu Boris Mrdović,predsednik SO Priboj.

Autori izložbe su Branimir Jovanović, Milica Kesler, Ivana Zorić i Ivana Nedeljković koji su i Pribojcima sa izložbenim eksponatima dočarali priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Foto.opština Priboj

Izložba prikazuje samo neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator ili Teslina pumpa.

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih projekata Nikole Tesle kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu ili čuveni toranj na Long Ajlendu.

Izložba “Nikola Tesla u svom i našem vremenu”, u Zavičajnom muzeju Priboj od 11.aprila do 9. maja .

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.