Otvorena izložba „Između dve imperije“

UŽICE – Izložba i monografija „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885-1919“ predstavlja izbor najzanimljivijih, uglavnom neobjavljenih Topičevih fotografija koje posetioci mogu pogledati u Narodnom muzeju Užice.

Kustos u Zemaljskom muzeju iz Sarajeva Ernis Šljivo kaže da se na ovim fotografijama može videti izgled stambenih objekata iz tog perioda, život na selu i u gradu, javni prostor i sve ono što je bilo karakteristično za to vreme.

Izložba muzej
Foto: ZooMUE

„Zemaljski muzej kao najstarija i najznačajnija ustanova kulture u Bosni i Hercegovini čuva i neguje oko šest hiljada foto ploča koje su se koristile za fotografisanje, a pet hiljada je načinio sam František Topič“, rekao je Šljivo i dodaje da je Topič slikao bezimene ljude, odnosno život običnog čoveka.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović kaže da je ovaj projekat obavio svoj osnovni zadatak, a to je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Izložba je značajna zato što okuplja više muzeja i više institucija kulture. Ovaj projekat okupio je 11 institucija kulture iz dve države“, rekla je Stefanović.

Između dve imperije
Foto: ZooMUE

Izložba „Između dve imperije“ se realizuje u okviru projekta „Muzejske priče“ i biće otvorena do 23. novembra.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.