Otvorena izložba „Hobijem po svetu“ (VIDEO)

UŽICE – U okviru programa obeležavanja Dana grada Užica, u Jokanovića kući, otovrena je izložba „Hobijem po svetu“. Prikazane su lutke u narodnimnošnjama iz celog sveta i izdanja „Malog princa“ na svetskim jezicima. Autori su Dijana Ristović i Marina Kotarac.

„U okviru programa obeležavanja Dana grada Užica obeležili smo jednu od većih nacionalnih manifestacija Dečiju nedelju, koja se svake godine obeležava u mesecu oktobru, čiji je zapravo cilj da se približimo našoj deci, da radimo na kontinuiranom poboljšanju njihovog položaja, da ukažemo na njihove probleme kako bi živeli u sigurnom okruženju, u društvu sloge i tolerancije, jednom rečju da im pružimo odrastanje u miru sa puno međusobne ljubavi i radosn ih trenutaka. Za ovu manifestaciju naše koleginice Dijana Ristović , etnolog po struci i Marina Kotarac, arheolog, upriličile su izložbu pod nazivom „Hobijem po svetu“,  posvećenu hobijima kojima se autorke bave godinama unazad. Njihov hobi je sakupljanje lutaka u narodnim nošnjama i izdanja Egziperijevog „Malog princa“ na svetskim jezicima. Iako u svojoj kolekciji ima preko 150 lutaka u narodnim nošnjama, jedna od autorki danas je izložila 60 lutaka, koja je sakupila putujući svuda po svetu. Obzirom da je koleginica Dijana etnolog po struci i da vodi zbirku narodnih nošnji, nekako je bilo logično da njena ljubav ide upravo u tom pravcu. Izdanje „Malog princa“, koje je posle Biblije jedna od najprevođeniji knjiga, do sada je prevedeno na preko 500 jezika i dijalekata. Ove godine obeležava se i 80 godina od njegovog prvog izdanja. U svojoj kolekciju koleginica Marina Kotarac ima 250 knjiga „Malog princa“ na različitim svetskim jezicima i dijalektima i preko 60 različitih izdanja na srpskom jeziku. U izložbenim vitrinama izložen je samo jedan deo iz njihovih kolekcija, tako da se ja ne bih usudila zapravo da izdvojim bilo koji eksponat. One su sve podjednako zanimljive. Neke su pisane na Brajevom pismu, neke egipatskim hijeroglifima, neke na japanskom jeziku, na latinskom, na sanskritu i tako dalje“, rekla je na otvaranju izložbe direktorka užičkog Narodnog muzeja, Slavica Stefanović.

Član Gradskog veća Užica za društvene delatnosti, Ratko Trmčić, rekao je da svakog od nas za dane detinjstva vežu mnoge uspomene.

“Ova postavka zanimljivi je prikaz dečjih interesovanja i hobija primerena aktuelnoj manifestaciji Dečija nedelja. Uvek smo u tom uzrastu posmatrali svet oko sebe, tražili odgovore, igrali se, maštali, birali razne hobije i ono čime ćemo se baviti u životu. Ali nekad je ono za čim deca tragaju i žude nedovoljno jasno odraslima, nepojmljiv im je je taj maštoviti svet. Otuda i Egziperijev “Mali princ” kaže “odrasli su zaista čudni samo deca zaista znaju što traže”. Zato treba povremeno zaviriti u taj raskošni dečiji svet, a igra tako draga najmlađima ume da bude svojstvena i odraslima, nekada se i mi celog života nečim zanimljivi bavimo i na razne načine igramo. Otuda su se autorke ove nesvakidašnje izložbe podsetile svog  hobija iz detinjstva, dugogodišnjeg sakupljanja lutki i knjiga, pa nam ovde predstavile deo te kolekcije. Imamo priliku da vidimo lutke u narodnim nošnjama iz celog sveta, kao i knjige svevremenskog “Malog princa” na različitim svetskim jezicima. Evo nas dakle u kutku nekadašnje zabave iz prošlih, mirnih vremena u ovo doba stalne žurbe ubrzanog tempa života, tehnoloških naprava koji je čoveku ne daju mira.  Vraćamo se u tu prošlost  što je korisno, jer stručnjaci uvek ističu da bavljenje hobijima  ima decu  uči strpljenju, kod njih razvija unutrašnju motivaciju, posvećenost,  koncentraciju, istrajnost. Možda zato svi treba da imamo hobije koji će nas usrećiti za čiji početak nikad nije kasno”, rekao je Trmčić.

Izložba Hobijem po svetu

Dodeljene su i nagrade u okviru likovnog konkursa “Kako zamišljam Malog princa”. Prvo mesto pripalo je učenici sedmog razreda Osnovne škole “STari grad” Alisi Mitrović, drugo je pripalo učenici sedmog razreda Osnovne škole “Nada Matić” Emi Aćimović, dok je treću nagradu osvojila učenica šestog razreda Osnovne škole “Dušan Jerković”, Lea Radomirović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.