Otvorena izložba fotografija „Vojni objektiv“ (VIDEO)

UŽICE – U velikoj sali „Gradskog kulturnog centra“ otvorena je izložba fotografija „Vojni objektiv“, čiji autor je pokojni Nele Mirković.

Od više od 1000 fotografija koje je Mirković napravio tokom svog života odabrano je oko 150, koje su podeljene u tri celine, koje prikazuju kopnenu vojsku, aerodrom Ponikve pre bombardovanja i snežne prizore Durmitora. Neke od njih bile su objavljivane i u vojnim časopisima.

„Mnogo sam voleo njegove fotografije, poput paučine prekrivene jutarnjom rosom. Citirao sam pesnika kada sam rekao da „svako može da poleti, samo treba da se seti“ i tada sam mislio na Neleta, koji je bio dečak u telu odraslog čoveka. On je i najteži posao radio sa smeškom. Ovom izložbom sećamo se vojske, ali i Neleta kao hroničara i ja sam mu veoma zahvalan na svemu“, rekao je nekadašnji komandant Aerodroma Ponikve, Dragan Krsmanović.

„U širem spektru aktivnosti Užičkog korpusa i u sulovima ratnog stanja Neđo je učestovao kao fotoreporter i najviše slika je upravo iz tog perioda. Nažalost on više nije sa nama ali njegova dela i fotografije su svedoci teškog vremena. To ne treba da se zaboravi“, kaže pukovnik u penziji, Radomir Milović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.