Otvoren počasni konzulat Kazahstana u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je otvoren počasni konzulat Kazahstana u Srbiji. Ova kancelarija obavljaće diplomatske delatnosti ove azijske zemlje na nivou Zlatiborskog okruga.

Funkciju počasnog konzula obavljaće Nikolaj Vorobjev, lekar po struci. U decembru će se navršiti 27 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Kazahstana.

„Istakao bih to da se politički odnosi naših zemalja odvijaju uz međusobno poštovanje i poverenje, bez ikakvih nesuglasica. Nameravamo da nastavimo tim putem, a imam puno poverenje u gospodina Vorobjeva, koji svojim iskustvom može doprineti mnogo“, kaže Madi Atamkulov, ambasador Kazahstana u Srbiji.

Ministar Nikola Selaković posebno je napomenuo podršku Kazahstana po pitanju Kosova i istakao da u ovoj državi vidi iskrene prijatelje Srbije, kao i potencijalnog privrednog partnera u više oblasti.

„To je zemlja koja ima sigurnu budućnost. Prirodno je bogata, odlikuju je sposobni ljudi. Srbija ima dobre osnove da sa njima gradi ozbiljno prijateljstvo“, smatra ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja

Citirajući misao Iva Andrića o tome kako „ništa nije vrednije od mostova“, načelnik Zlatiborskog okruga smatra da otvaranje ovog konzulata može doprineti dodatnom povezivanju dve države.

„Svako povezivanje ljudi vodi ka nekoj dobrobiti. Ovaj konzulat može biti most trgovine, obrazovanja, sporta i dr. Naši odnosi su prijateljski, bez bilo kakvih otvorenih pitanja, ali uvek postoji mogućnost za još bolju saradnju“, smatra načelnik Desimir Popović.

Užice je jedan od sedam gradova u Srbiji koji imaju neko konzularno predstavništvo, a jedini u Zlatiborskom okrugu uz Čajetinu, u kojoj je otvoren konzulat Severne Makedonije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.