Otvoren konkurs za festival Videopark

UŽICE-Udruženje vizuelnih umetnika Užica raspisuje konkurs za peti festival savremene umetnosti – Videopark. Festival će se održati u Užicu, od 27. do 29. jula 2023. Tema ovogodišnjeg javnog poziva i programa festivala je Paradoks identiteta.

Cilj festivala Videopark je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama u oblasti videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju ove vrste umetničkog izraza. Predstavljanje eksperimentalnih radova koji kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena formi savremenih digitalnih medija, samo su neke od stvari koje Videopark promoviše. Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, UVUU ima za cilj da preseli centar iz većih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti u manja mesta, kao i da stvori mesto za sve vizuelne umetnike kroz zajedničke i međusobnu podršku. uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja.

Pored projekcija filmova, Videopark će i ove godine ugostiti brojne umetnike na svom rezidencijalnom programu, koji će trajati od 21. do 30. jula.
Rok za prijavu je 25. jun 2023. godine.

Ovogodišnji program Galerije Reflektor realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije kao i programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takode, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.