Otvoren književni festival „Na pola puta“ (video)

UŽICE-Izložbom stripa Aleksandra Zografa i projekcijom dokumentarnog filma “Dve škole pod jednim krovom” Zorana Ćatića u Užicu je otvoren  deveti književni festival “Na pola puta”.

 

Na festivalu učestvuje devet književnika iz regiona : Ildiko Lovaš,Damir Šabotić,Predrag Lucić,Boris Dežulović,Nenad Veličković,Robert Perišić,Maja Pelević,Dejan Ilić i Goran Vojnović.

Stalni učesnik i jedan od osnivača festivala književnik  Nenad Veličković ističe da je on jedinstven u Srbiji i regionu.

“Čar ovog festivala je što se događa u užičkoj Gimnaziji i što u svemu tome učestvuju đaci.Ništa slično ne postoji na ovim prostorima”, kaže Veličković.

Veličković je festival osnovao zajedno sa profesorkom užičke Gimnazije Ružicom Marjanović,koja ističe da je on za osam  godina uspeo da postane jedan od pet  najboljih festivala u regionu.

“Naša ideja je bila da mlade ljude upoznamo sa kvalitetnom književnošću iz regiona, koja im nije dostupna u školama, ali neretko, ni u knjižarama u Srbiji”, ističe Marjanovićeva.

Do sada je na festivalu učestvovalo 60 autora iz 23 grada, održana su 93 predavanja, 62 časa čitanja i 124 časa razgovora o književnosti.

Specifičnost ovogodišnjeg festivala je prvo učešće autora iz Slovenije,Gorana Vojnovića i čitanje dela na mađarskom jeziku spisateljice Ildiko Lovaš.

Osim autora iz regiona gosti festivala su i srednjoškolci iz Vranja, Novog Pazara i Zrenjanina,članovi čitalačkih klubova u svojim sredinama.

Direktor užičke Gimnazije Živojin Pavlović govoreći na otvaranju istako je da ovaj festival postao i deo obrazovno-vaspitnog procesa ove škole.

“Želja nam da je da u biblioteci Gimnazije oformimo jedan kutak sa delima svih autora koji su učestvovali na ovom književnom festivalu”, najavio je Pavlović.

Festival “Na pola puta”  traje do 11.aprila i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture,Grupe 484 i Grada Užica.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.