Otvoren festival „Na pola puta (VIDEO)

UŽICE – Izložbom knjiga kao umetničkih instalacija, autora Enesa Kurtovića, koga će publika upoznati kao vizuelnog umetnika i kao pesnika, u užičkom Narodnom muzeju, sinoć je orvoren17. Književni festival “Na pola puta”. 

Tokom naredna tri dana deset gostiju odražaće časove u Užičkoj gimnaziji i Osnovnoj školi ”Nada Matić”, a večernja čitanja su i ove godine na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, od 20 časova. 

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji, koja je i organizator festivala, Ružica Marjanović, očekuje da će publika i ove godine uživati tokom festivala.

“Nama je festival posebno drag, zato što imamo prvi put bivšeg učenika koji je bio organizator festivala kao srednjoškolac, a sada se pojavljuje kao pisac. Ognjen Obradović je bivši učenik koji je festivalsko dete. On sada već ima dve ozbiljno dobre zbirke pesama, za prvu je dobio nagradu “Mladi Dis”, a druga je nedavno izašla i privukla je pažnju i u Srbiji i van granica. Vrlo smo srećni što je Enes Halilović sa nama, ali i Saša Madacki, kog publika neće upoznati kao pisca, već kao bibliotekara,” kaže Ružica Marjanović.

Učenici i publika imaće priliku da razgovaraju i sa Dinom Pešutom, Milanom Tripkovićem, Eminom Žunom, Nenadom Veličkovićem, Anom Kolarić, Sašom Madackim i Dejanom Ilićem.

Među onima koji će svoj knjižveni rad predstaviti publici je i Enes Kurtović. Pored toga on se publici predstavio i svojom izložbom “Artbook”. Kaže da je nakon treće zbirke pesama doneo odluku da više ne objavljuje klasične knjige.

“Shvatio sam da je široko polje u kojem mogu istraživati kako da doprem do čitalaca na neki drugačiji način, kako da tekstove pokušam približiti čitaocima kroz medije koje su sad u moderna vremena, pogotovo mlađim generacijima, više zanimljivi, a to je vizuelna umetnost. Osetio sam da tekst gubi bitku sa slikom i onda sam uglavnom kroz to istraživanje kako da povežem tekst sa vizuelnom umetnošću, da bi ga na neki način učionio atraktivnijim za buduće čitaoce,” kaže Kurtović.

Tokom proteklih 17 godina, na festivalu je održano 177 predavanja, na kojima je učestvovalo 129 autora, više od 70 sati je bilo čitanja. O važnosti ovog festivala govori i podatak da je u centralnom organizacionom timu ove godine angažovan 61 učenik, ne samo iz Užičke gimnazije, već i iz Umetničke i Ekonomske škole, što je bio cilj organizatora.

Festival Na pola puta organizuju Užička gimnazija i Užička književna republika, u sardnji sa Narodnim pozorištem Užice, Narodnom bibliotekom Užice, Osnovnom školom ”Nada Matić” i Umetničkom školom. 

Festival, koji traje do 27.oktobra,  je ove godine podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, čiji program Kultura za demokratiju u Srbiji implementira Hartefakt fond. Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i Grad Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.