Otvoren Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom

UŽICE – Posle niza aktivnosti, koje su u prethodnom periodu realizovane u Regionalnom centru “Duboko” otvoren je i Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom, prvi takve vrste u Srbiji.

Izrazivši veliko zadovoljstvo i zahvalnost donatorima direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Duboko”, Momir Milovanović, istakao je da je ovo prostor namenjen edukaciji najmlađih sugrađana ali i prostor za sva udruženja i pojedince koji se bave zaštitom životne sredine.

“Mi smo kroz prethodne projekte koje smo sprovodili podizali svoje kapacitete i želeli da dokažemo da u Srbiji i u našem okrugu može da funkcioniše primarna selekcija na mestu nastanka. U tom pogledu ostvarili smo značajan napredak i nadam se da ćemo već početkom naredne godine primarnom selkcijom pokriti 80 odsto teritorije grada Užica. Otišli smo i korak dalje, svesni koliko je zapravo edukacija važna u uspostavljanju kvalitetnog sistema upravljanja otpadom, pa smo zahvaljujući UNDP-u i sredstvima u iznosu od 25 000 dolara izgradili i otvorili Edukativni centar. Želimo da ovde dolaze deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola ali i studenti svih fakulteta u Srbiji čiji programi imaju odseke za zaštitu životne sredine. Naravno prostor je namenjen i za sva udruženja i pojedince koji se bave ovom temom”, rekao je Milovanović.

Ana Seke iz UNDP-a zadovoljna je rezultatima zajedničkog projekta UNDP-a, Ministarstva zaštite životne sredine i švajcarskog programa SEKO.

“Drago nam je što je preduzeće “Duboko” uspešno realizovalo ovaj projekat čiji je osnovni cilj da se na različite načine podrže novi modeli upravljanja komunalnim otpadom i programi edukacije u toj oblasti. Već sada nam nedostaju određeni kadrovi koji će se u budućnosti baviti tom temom pa se nadamo da će u ovaj edukativni centar najviše dolaziti učenici i studenti”, kaže ona.

U toku letnjih meseci objekat kapaciteta 50 mesta će biti otvorenog tipa, a u narednom periodu biće nabavljena i postavljena providna folija kako bi mogao da se koristi tokom cele godine.

U “Dubokom” ističu i da žele da napreduju dalje, pa je sa tim ciljem održana i prezentacija najsavremnijih mašina za tretman otpada.

Jedna od njih je mašina za presovanje i baliranje otpada, koju u ovom preduzeću planiraju da nabave i koriste. Prema rečima direktora Milovanovića time bi se u znatnoj meri oslobodio deponijski prostor, a sa druge strane presovani otpad išao bi u termoelekrane i cementare. U Regionalnom centru za upravljanje otpadom “Duboko” žele da i po tome budu prvi u Srbiji.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.