Otpad tema Međunarodne konferencije na Zlatiboru (video)

ZLATIBOR – Od 1. do 3. aprila, na Zlatiboru se održava Međunarodna konferencija „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“. Organizator ovog skupa, koji se odžava o44. put, je Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda, uz pomoć Privredne komore Srbije, opštine Čajetina i grada Užica.

deponijabager„Na našoj državi je da formira posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje će se ozbiljnije pozabaviti ovim problemima. Ali, to se ne može rešiti odmah. Mislim da mi imamo dovoljno stručnjaka da krenemo sa realizacijom, a sa dobrim projektima privući ćemo i dosta finansijskih sredstava iz evropskih fondova“, istakla je prof. dr Zagorka Tamaš, iz Redakcionog odbora konferencije.
Jedan od učesnika i organizatora ove konferencije je i JKP „Vodovod Zlatibor“iz Čajetine. Ovo okupljanje prilika je za uspostavljanje saradnje sa preduzećima sličnog profila, kao i za razmenu međusobnih iskustava.
„Zlatibor se nalazi u samom vrhu turističke ponude u našoj zemlji između ostalog zahvaljujući i vodi, pre svega akumulaciji na Ribničkom jezeru i radu lokalnih komunalnih predueća. Tu akumulaciju moramo štititi kako nam se ne bi dogodio užički problem. Svedoci smo činjenice da magistralni put prolazi u neposrednoj blizini ove akumulacije. Takođe, imamo i problem sa prečišćavanjem otpadnih voda, za šta još uvek nije izgrađeno postrojenje, iako su već obezbeđena sva sredtsva, što iz budžeta Opštine, što iz donacije republike Norveške. Čeka se samo odobrenje projekta od strane resornog Ministarstva“, izjavio je Rade Jovanović, direktor JKP Vodovod iz Čajetine.

Osim preduzeća iz naše zemlje, na ovoj konferenciji predstaviće se i firme iz regiona, kao i iz nekoliko zemalja Evropske Unije, čija bi dostignuća iz domena tehnologije u budućnosti mogla biti primenjena. Broj radova koji je pristigao na ovu konferenciju značajno je manji nego prethodnih godina, što je u velikoj meri uslovljeno i slabom ekonomskom situacijom u zemlji.

Po završetku ove trodnevne konferencije, učesnici će posetiti regionalnu deponiju Duboko u Užicu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.