Otpad preplavio Lim (VIDEO)

PRIBOJ – Pri svakom većem vodostaju Lim nanosi ogromnu količinu smeća koje se zadržava na Potpećkom jezeru kod Priboja. Samo u jednoj godini ovde se nakupi 40 hiljada kubnih metara otpada, pa su iz ekološkog udruženja Jastreb pokrenuli inicijativu da se izgradi plutajuća barijera.

Nekada su se na Poptepćkom jezeru kupali meštani ovog kraja, a sada jeziv prizor. Smeće pluta na sve strane.

„Zašto je deponija uz obalu Lima? Koji je to mozak mogao da izmisli, deponija u Prijepolju uz obalu Lima?“, kaže meštanin sela Mažići Boban Novaković.

reka Lim
Foto: ZooMUE

Ekološko udruženje iz Priboja pokrenulo projekat plutajuće barijere koja će zaustaviti dotok smeća. Projekat finansira država sa 130 hiljada eura, a prvi deo radova je podržala opština Priboj sa dva miliona dinara.

„Čim postavimo barijeru počećemo da čistitmo donji deo jezera ispod barijere, dužine dva i po kilometra i očekujemo da ćemo to završiti do prvog plavnog talasa jesenas“, kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja Jasreb iz Priboja.

Najveći problem su nesanitarne deponije i smeće koje dolazi iz Crne Gore i Prijepolja, pa se velike količine zadržavaju na brani kod hidroelektrane. Prema procenama stručnjaka godišnje pluta oko 40 hiljada kubnih metara otpada.

„Sem što kontaminira životnu sredinu, udrožava i rad hidroelektrane Potpeć a da ne pominjemo i onih 40 odsto otpada koji potone i trajno zagađuje pribojsku kotlinu“, rekao je predsednik UG Primus Priboj.

Smeće na brani ugrožava proces proizvodnje hidroelektrane i svake godine povećava troškove održavanja jer jedan deo smeća mora da se odveze na deponiju.

„U toku remontnih radova angažujemo ronioce koji izvade oko 200 kubika smeća sa usisnih rešetki i sa temeljnih ispusta“, kaže direktor hidrelektrane Potpeć Predrag Šaponjić.

Poplavni talas već godinama nanosi veliku ekološku štetu opštini Priboj, ali i ostalim delovima Srbije jer smeće preko Drine završava u Savi i Dunavu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.