Otkupna cena 90,a malinari traže minimum 180 dinara (VIDEO)

ARILJE-U Mačvi u okolini Šapca ovih dana počeo je otkup maline po ceni od 90 dinara na terenu i 100 u hladnjačama .U ariljskom kraju berba maline kreće tek za dve sedmice ,a malinari poručuju da po sadašnjoj otkupnoj ceni  nemaju račun da beru meru.

„Mi samo bačeni na kolena sa tom cenom,a Srbija može očekivati samo gašenje proizvodnje maline.Ili će se naći sistemsko rešenje za problem maline,koji postoji već 10,20 godina,ili ćemo imati kolektivni  problem posebno u zapadnoj Srbiji koja živi prevashodno od maline“,ističe direktor zadruge Agro eko voće Božo Joković.

Predsednik udruženja malinara „Vilamet spas“ iz Arilja Dragan Bogdanović kaže da je proizvođačka cena maline ove godine 130 dinara.

„Naša crvena linija je izvozna cena griza ,koja je u ovom trenutku 1,75 evra .Mi tražimo da to bude akontna cena maline ovogodišnjeg roda“,poručuje Bogdanović.

Bogdanović poziva državu ,koja ima godišnji prihod od izvoza maline od 250 do 300 miliona evra,da bude medijator u rešavanju pitanja otkupne cene maline ovogodišnjeg roda.

You may also like...