Otkriven spomenik na Cigli

Zlatibor –Povodom obeležavanja stogodišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu u mestu zvanom Cigla otkriveno je spomen obeležje majoru Vasiliju Lukoviću i poginulim borcima u Prvom svetskom ratu.

Spomen obeležje izgrađeno je prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, a osim spomenika urađen je i put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom i put od centra sela Štrpci od strane Republike Srpske. Opština Čajetina je za izgradjuovog puta opredelila 15 miliona dianra. Izdvojena su i sredstva za dovođenje vode i struje do spomen kompleksa.
cigla stamat„Ovaj događaj je od velikog značaja ne samo što se konačno dostojno odužujemo našim slavnim precima već i zato što u prošlosti pronalazimo dokaz za saradnju i brisanje granica između opština u Srbiji i Republici Srpskoj. Putevi koje smo izgradili i koje ćemo graditi da bi došli na ovo mesto stradanja, pomena i sećanja su početak naše bliske saradnje u budućnosti“, rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.
Major Luković koji je poginuo 22. avgusta 1914. zajedno sa još 50 boraca u selu Jablanica, rođen je u Kniću gde su i preneti njegovi posmrtni ostaci. To je i razlog podrške ove optštine opštini Čajetina u obeležavanju jubileja.
„Obeležavanje ovog jubileja je od izuzetnog značaja jer pokazujemo da smo ponosni na svoje pretke i zahvalni za veliku žrtvu koju su podneli braneći slobodu svog naroda. Njihova žrtva je svojevrsna opomena istorije današnjim generacijama, kao što sm ose ujedinili oko obeležavanaja ovog jubileja, moramo biti jedinstveni u rešavanju važnih životnih pitanja naših građana, jer se sam otako možemo izboriti za bolji život svojih potomaka“, nagasio je zamenik predsednika opštine Knić, Borislav Buzarac.
Otkrivanju i osvećenju spomenika prisustvovala je i Ljubica Draškić, praunuka majora Lukovića.
„Pre pedeset godina kada sam učila o narodnim herojima jako sam želela se pomenu i moji preci i sazna njihov doprinos, ali to se nije desilo, zato sam danas vrlo srećna, moja porodica i ja ćemo sećanje na njih čuvati sa fotografijama koje umnožavamo iz generacije u generaciju“, rekla je praunuka majora Lukovića.
Podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja kao i izgradnji kompleksa dale us opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtvu na Cigli.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.