Otkriven spomenik 1300 kaplara ispred Užičke gimnazije (VIDEO)

UŽICE- Ispred Užičke gimnazije danas je svečano otkriven spomenik urađen u znak sećanja na 1300 kaplara koji su bili simbol srpskog patriotizma u Prvom svetskom ratu.Spomenik je podiglo Društvo srpskih domaćina ,a delo je autorke Nataše Marković ,đaka prve generacije,a danas profesora Umetničke škole u Užicu.

Spomenik je i počast srpskoj mladosti njih 1300 koji su posle samo dva meseca obuke u Skoplju,po naređenju Vrhovne komande dobili čin kaplara i hitno upućeni na front.

U bataljonu je bilo i 17 učenika Užičke gimnazije među kojima i Miladin Pećinar,Milan Janjušević,Miodrag Vergović…

„Ako je Kosovski boj kičma srpskog identiteta,onda je Bataljon 1300 kaplara dokaz mladim generacijama kako treba voleti svoju zemlju i kako se treba boriti za slobodu.Samo za vreme Prvog svetskog rata Srbi su bili jedinstveni i za njih je sloboda bila iznad života“ ,rekao je Strajin Šuljagić ispred Društva srpskih domaćina.

Posle Kolubarske bitke i golgote kroz Albaniju,kada su došli na Krf bilo je manje od polovine bataljona.

„Ti mladi ljudi sledeli su osećaj dužnosti i solidarnosti ,verujući iskreno da život nema slisla bez slobode.Užice čuva sećanje na njih,a nek nam spomenik bude uvek opomena šta radimo,jer slavni kaplari čuju samo one reči i vide ona dela koja su ih dostojna“,naglasio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Spomenik su otkrili sadašnji i nekadašnji učenici Užičke gimnazije uz zvuke himne „Bože pravde“.

You may also like...