Oštetili EPS za 16,6 miliona dinara

BEOGRAD, BAJINA BAŠTA – Sedmoro zaposlenih iz ogranka „Drinsko-Limske hidroelektrane“ u Bajinoj Bašti uhapšeno je zbog sumnje da su kroz više krivičnih dela u vezi sa javnim nabavkama oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za oko 16,6 miliona dinara, saopšteno je iz EPS-a.

Sumnja se da su uhapšeni pričinili štetu EPS-u i ogranku DLHE time što su omogućili da se obave radovi koji nisu bili predmet javnih nabavki niti od značaja za poslovanje EPS-a.

Tom prilikom, kako se navodi, izgrađeni su građevinski objekat i pristupni put koji je trebalo da služe potrebama trećeg lica, za šta su nenamenski potrošena sredstva JP EPS.

Policija je uhapsila M. Z. (1970), odgovorno lice u Ogranku Drinsko-limske hidroelektrane Bajina Bašta i Ž. N. (1982) rukovodioca Službe građevinskog održavanja u ovom Ogranku zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti.

Z. J. (1961), odgovorno lice u Ogranku Drinsko-limske hidroelektrane Bajina Bašta, N. P. (1976), Ž. N. (1952), M. S. (1965), rukovodioci u ovom Ogranku i N. G. (1980) zaposlen u Službi za javne nabavke ovog Ogranka uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni se terete da su, u periodu od 2017. do 2019. godine, prilikom sprovođenja javnih nabavki za sanaciju pristupnih puteva objektima hidroelektrane u Bajinoj Bašti i izvođenje betonskih radova na platou jedne brane, suprotno Zakonu o javnim nabavkama i internim aktima JP „EPS“ omogućili izvođenje radova koji nisu bili predmet javnih nabavki.

Na taj način oni su, kako se sumnja, Javnom preduzeću „Nacionalni park Tara“, opštini Bajina Bašta i dvojici fizičkih lica pribavili protivpravnu imovinsku korist od 16.569.512 dinara, za koji iznos su oštetili Javno preduzeće „EPS“.

Osumnjičenima M. Z. i Ž. N. (1982) je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Z. J., N. P., Ž. N. (1952), M. S. i N. G. su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

U drugoj akciji policijski službenici uhapsili su jednog zaposlenog u EPS-ovom ogranku RB „Kolubara” prilikom krađe.

Uhapšeni je zatečen prilikom krađe visokonaponskog kabla, velike vrednosti.

Tanjug

You may also like...