Osnovni sud u Užicu: Nova usluga- elektronska razmena dokumenata

UŽICE – Osnovni sud u Užicu započeo je sa elektronskom razmenom dokumenata, novom uslugom koja će sudu i strankama u postupku dati mogućnost da elektronskom poštom bezbedno razmenjuju dokumeta.

sud pisarnica 11Ovakav način poslovanja je sproveden u Osnovnom sudu u Subotici i Privrednom sudu u Zaječaru koji zajedno sa Osnovnim sudom u Užicu učestvuju u pilot projektu Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) koji sprovodi program podele vlasti.

USAID – ov Program podele vlasti je sudu pomogao da svoj način rada promeni kako bi obezbedio bezbednu, zakonitu a pre svega efikasnu komunikaciju između učesnika u postupku, korisnika usluga suda i suda. Svi učesnici u postupku će na ovakav način lakše razmenjivati sudska dokumenta, ubrzaće se sudski postupci i uštedeti sredstva, a najpre Osnovni sud u Užicu učiniti dostupnijim građanima.

U sudu je potpisan Protokol sa određenim brojem advokata o saradnji. Predstavnici USAID – ovog Programa podele vlasti, u saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom i Ministarstvom pravde i državne uprave, proučili su sve relevantne zakonske propise koji se tiču elektronske komunikacije, kao i tehničke smernice za razmenu dokumenata za razmenu suda i stranaka putem elektronske pošte. Elektronska komunikacija se potvrđuje elektronskim potpisnom i tačnim vremenskim pečatom koje izdaje javno preduzeće “Pošta Srbije”.

Iako je za sada u pilot projekat elektronske razmene dokumenata uključen samo određen broj advokata sa područja Osnovnog suda u Užicu, a elektronska razmena dokumenta se za sada obavlja u krivičnim i parničnim postupcima. Očekuje se da advokati, kao i sudije, prihvate da na ovaj način međusobno razmenjuju dokumenta, da se ovakva vrsta komunikacije proširi na sve učesnike u postupku i na sve materije u sudu kada se uvide ogromne prednosti ovakvog vida kumunikacije suda i stranaka.

Osnovni sud u Užicu, koji od početka učestvuje u sprovođenju USAID-ovog Programa podele vlasti, paralelno je radio i na projetima ubrzanja sudskih postupaka i smanjenja broja starih predmeta. Sprovođenjem projekta eletronske razmene dokumenata kao načina komunikacije suda i korisnika usluga, ubrzavaju se sudski postupci i smanjuje broj starih predmeta, za koje Sud očekuje da uskoro neće ni postojati. Inače, USAID – ov Program za smanjenje broja starih predmeta je poslužio kako osnov za Naciionalni plan koji je ove godine usvojio Vrhovni kasacioni sud.

Iz Osnovnog suda u Užicu poručuju da će, svojim radom uz pomoć USAID- ovih projekata u kojima aktivno učestvuje, nastojati da postignu što bolje rezultate rada i da će činiti sve što je potrebno da se vremensko trajanje postupka u svim materijama svede na najkraću moguću meru.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.