Osnaživanje međunacionalih odnosa u Priboju

PRIBOJ – Misija OEBS-a u Srbiji već duži niz godina radi na osnaživanju lokalnih saveta za međunacionalne odnose i pomaže lokalnim samoupravama u ustanovljavanju ovih tela kroz institucije sistema.

Međunacionalni odnosi Priboj
Foto: Opština Priboj

Tako je u Priboju održan sastanak  Saveta za međunacionalne odnose,kao radnog tela Skupštine opštine Priboj,  proširen sa predstavnicima lokalne samouprave,ali i javnih ustanova čiji je osnivač  lokalni parlament.

Sastanku su prisustvovali i  Milica Rondić,savetnica za pitanja nacionalnih manjina pri Misiji OEBS-a u Srbiji  i Miladin Nešić,generalni sekretar Udruženja ombudsmana Srbije,inače lokalni ombudsman opštine Bačka Topola.

U ime domaćina,goste i učesnike skupa pozdravio je predsednik SO Priboj,Boris Mrdović,koji je istako tradicionalno dobre međunacionalne odnose u našoj sredini,uprkos nekim sporadičnim i pojedinačnim ekscesima,koji na sreću ne mogu da se generalizuju.

Međunacionalni odnosi Priboj
Foto: Opština Priboj

Sastanak je bio i neka vrsta obuke članova Saveta za međunacionalne odnose,u smislu uređenja  normativnih akta i delokruga rada  ovog Saveta odnosno  njegove nadležnosti u sistemu lokalne samouprave, prevazilaženje potencijalnih prepreka u radu,razvijanje i negovanje interkulturalnosti,saradnja sa drugim subjektima u lokalnoj samoupravi,a sve kroz primere dobre prakse.

Jačanje i institucionalno ustanovljavanje ovog tela je potrebno,ali su očekivanja svih učesnika ovog skupa, da će u ovoj sredini  i dalje biti negovani tradicionlno dobri međunacioanlni odnosi,kojima su pravi preduslov, vekovini suživot na ovim prostorima  i istinksi  dobri ljudski i komšijski odnosi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.