Osmomartovska čajanka u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ – Nastavljajući tradiciju ženskog aktivizma, čiji koreni datiraju još od AFŽ-a, u Kosjeriću se već 75 godina 8. mart, Međunarodni dan žena, slavi tradicionalnom Čajankom. Druženje uz keksiće i čaj prija ženama svih generacija pa su se za jednim stolom našle bake, mame i unuke. Glavni krivci za organizaciju ovog lepog događaja jesu zaposleni u TO Kosjerić.

Ovako je počelo pre 75 godina i traje do danas.  Osmomartovsku Čajanku u Kosjeriću ustanovile su pripadnice Antifašističkog fronta žena (AFŽ) 1945. godine noseći partizanske uniforme i šijući ih za vojnike.

„To je bio zbor nas žena starijih i mlađih žena. Bilo je lepo veselo. Skupljali smo se tako posle tih nemaština“, priseća se Vida Perišić koja je na prvu Čajanku otišla sa tridesetak godina.

Kosjerić
Stare slike sa nekih od čajanki

U posleratno vreme nije bilo mnogo zabave pa su mladi ljudi morali sami da je osmisle. Žensko druženje koje je tada počinjalo u pet popodne  postajalo bi zanimljivije negde u večernjim satima kada su mogli da im se pridruže i muškarci.

„Prvi koji bi se osmelio da uđe bio bi opkoljen od grupe žena i one bi počele da ga raspremaju. Naravno niko nije raspremljen do kraja, ali to je bila igra“, prisetila se razlike nekadašnjih i sadašnjih čajanki Mika Mitrović. 

Na ovogodišnjoj Čajanci muški gost bio je glumac Nenad Maričić koji nije znao za ovu davnu tradcijiju, ali je uživao u ženskom društvu. Kaže da ženama danas nije lako da budu uspešne na svim poljima.  

„Novo vreme donelo je neke nove zadatke nove prepreke, a pored svega toga treba biti i lepa žena. Tako da teški su zadaci za današnju ženu“, kaže Maričić.

Direktorka TO Kosjerić koja nastavlja ovu tradiciju osmomartovskih čajanki, jedinstvenog događaja u Srbiji, kaže da danas nedostaje tog ženskog aktivizma i da je ovo možda prilika da se on oživi.

„Mi pokušavamko da u maniru tih vrednostima AFŽ-a negujem i tradiciju da, ako ne tokom godine, onda bar osmog marta negujemo i održimo našu Čajanku koja je jedinstvena u Srbiji“, rekla je Snežana Joksimović, direktorka TO Kosjerić.

Čaj u Kosjeriću
Čajanka u Kosjeriću, tradicija duga 75 godina

Uz čaj i keksiće uživaju sve generacije  žena – tu su bake mame unuke. Tradiciju ne propuštaju ni žene koje je život iz rodnog Kosjeriča odveo u druge krajeve Srbije.

„Prvi put sam na Čajanku došla sa mojom mamom. To je bio običaj i želim da se ova tradicija nastavi i ubuduće“, kaže Vera Ilić, rođena Kosijerka koja živi u Beogradu.

Svaka čajanka ima svoju temu, a ovogodišnja je „Žena sam ja“, pa su učesnice morale da opišu sebe u nekoliko rečenica. Jedna od čajanki bila je posvećena  i čuvenoj slikarki Lizi Marić Križanić pa se na taj način neguje sećanje na sve važne žene iz ovog kraja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.