Organska proizvodnja u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Projekat konverzije konvencionalne u organsku proizvodnju ralizuje se već tri godine u Užicu, a 15 poljoprivrednih proizvođača trebalo bi ove godine da dobiju sertifikate za organsku proizvodnju.

Među prvim poljoprivrednicima koji su se uključili u proces organske proizvodnje bio Radovan Jokanović iz Lunovog sela. Nabavio je, uz subvencije grada, prvih 300 kokošaka, autohtone sorte gološijan, a danas je jedan od kooperanata koji učestvuje kao nabavljač za one koji žele da se uključe u ovu proizvodnju.

„Nabavili smo inkubatore i krenuli da proizvodimo pile od jaja koje smo mi proizveli na gazdinstvu. Pile je vakcinisano, kokoška proverena na salmonelu, a sve nam je pomogla i zadruga „Zdravac“ kako bi novi proizvođač dobio povoljnije i zdravo pile“, kaže Jokanović.

Jaja na užičkoj pijaci prodaje Radovanova majka, a ima i mušterije koje naručuju isključivo njihova organska.

„Ova jaja su domaća bez koncentrata, bela. Moja ćerka donese žuta jaja i njena ne mogu da prodam po 12 dinara, a moja odu za 20“, priča Stojanka Jokanović.

Pilići čekaju nove proizvođače

Uz Jokanoviće, proizvodnjom je počeo da se bavi i komšija Ilija Petrović. Velika je potražnja kaže i za jajima i za mesom, a plan mu je da dostigne broj od 1000 koka nosilja.

„Takoreći, ljudi se grabe za ovim proizvodima, pretežno zovu iz Beograda traže meso, jaja… Jaja bi mogli da ispuručimo i više od 1000 dnevno, ali sada nemamo te količine i ovo što proizvedemo dajemo manjim prodavnicama“, priča Petrović.

Živinari moraju imati i od pola do hektar poljoprivrednog zemljišta pod kukuruzom ili tritikale, a konverzija konvencionalnog zemljišta u organsko u Užicu počela je pre tri godine.

Farma „gološijanki“ u Lunovom selu

„Dva puta je bila komisija, Centar za ispitavanje namernica iz Beograda. Obišli su gazdinstva i svugde smo dobili zeleno svetlo. Očekujemo u toku godine da svi dobiju sertifikat za organsku proizvodnju“, navodi Nikola Bajić iz Zadruge za organsku poroizvodnju „Zdravac“.

Pored šest živinara u programu konverzijie sa konvencionalne na organsku proizvodnju u Užicu su i pet kozara, malinari i pčelari, njih ukupno 15 na 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

You may also like...