Organizacija posla u doba korone

SRBIJA – Mere kojih će morati da se pridržavaju poslodavci, ali i zaposleni dobile su zakonski okvir, primena pravilnika počinje 11. jula, a poslodavci su dužni da najkasnije do 10. avgusta usvoje plan u skladu sa propisanim odredbama.

Obezbeđivanje rada u smenama sa manje ljudi, stroga i nadzirana higijena, zaposleni moraju da drže svoju garderobu dalje od mesta rada, da obavezno prijavljuju simptome… ovo su samo neka od propisanih pravila kojih će ubuduće morati da se pridržavaju i zaposleni i poslodavci kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, donelo je Ministarstvo rada i njime su propisane mere koje je poslodavac dužan da primeni s ciljem prevencije, ali i ukoliko dođe do oboljevanja zaposlenih, ali i onih koji se zateknu u radnoj okolini.

Poslodavac je dužan da, ukoliko je to moguće, organizuje rad u smenama i sa manjim brojem ljudi. Neophodna je pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija, što uključuje redovnu dezinfekciju prostorija i često provetravanje radnog prostora.

U slučaju pojave zarazne bolesti poslodavac je dužan da prostor u kome je boravio zaposleni koji je zaražen redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da poštuje procedure ulaska i izlaska u prostorije, da se koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada.

Zaposleni su dužni da provode sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih zaposlenih. Pre početka rada zaposleni mora da pregleda svoje radno mesto uključujući i sredstva za rad koja koristi, kao i sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izvesti poslodavca ili drugo ovlašćeno lice. Mere lične higijene se podrazumevaju.

Primena Pravilnika počinje 11. jula.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.