Organizacija posla u doba korone

SRBIJA – Mere kojih će morati da se pridržavaju poslodavci, ali i zaposleni dobile su zakonski okvir, primena pravilnika počinje 11. jula, a poslodavci su dužni da najkasnije do 10. avgusta usvoje plan u skladu sa propisanim odredbama.

Obezbeđivanje rada u smenama sa manje ljudi, stroga i nadzirana higijena, zaposleni moraju da drže svoju garderobu dalje od mesta rada, da obavezno prijavljuju simptome… ovo su samo neka od propisanih pravila kojih će ubuduće morati da se pridržavaju i zaposleni i poslodavci kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, donelo je Ministarstvo rada i njime su propisane mere koje je poslodavac dužan da primeni s ciljem prevencije, ali i ukoliko dođe do oboljevanja zaposlenih, ali i onih koji se zateknu u radnoj okolini.

Poslodavac je dužan da, ukoliko je to moguće, organizuje rad u smenama i sa manjim brojem ljudi. Neophodna je pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija, što uključuje redovnu dezinfekciju prostorija i često provetravanje radnog prostora.

U slučaju pojave zarazne bolesti poslodavac je dužan da prostor u kome je boravio zaposleni koji je zaražen redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da poštuje procedure ulaska i izlaska u prostorije, da se koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada.

Zaposleni su dužni da provode sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih zaposlenih. Pre početka rada zaposleni mora da pregleda svoje radno mesto uključujući i sredstva za rad koja koristi, kao i sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izvesti poslodavca ili drugo ovlašćeno lice. Mere lične higijene se podrazumevaju.

Primena Pravilnika počinje 11. jula.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.